Florentina Dănilă, profesor pentru învăţământul primar la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, a anunţat că renunţă la activitatea didactică. Ea a anunţat că a primit decizia de încetare a contractului de muncă, din 21 decembrie, la cerere, după 41 de ani de profesie, 41 de ani de activitate între copii şi pentru copii! Decizia cadrului didactic este motivată de problemele din învăţământ, dar şi de faptul că, în plină pandemie, a suferit o mare pierdere, singura soră decedând după ce a fost diagnosticată cu Covid 19.
„A fi învăţător adevărat este o artă”
„Vorbind cu mama (cu sufletul scrum după moartea neaşteptată a surorii mele!) mi-a spus: <Fată, ţie ţi-a plăcut tare mult ce ai făcut. De mică adunai copiii vecinilor în curte, închideai poarta şi făceai lecţii cu ei>. Aşa este! Că dacă era să muncesc doar pentru leafă plecam repede din învăţământ. Mi-a plăcut, am mers la şcoală cu drag, nicio zi nu a semănat cu cealaltă. Poate de aceea nu m-am plictisit niciodată. Fiecare zi, fiecare oră, fiecare activitate era o nouă provocare. Bineînţeles că niciodată nu am numărat orele de program şi cele pe care le foloseam acasă pentru pregătirea lecţiilor. Îmi ieşeau prea multe peste norma didactică şi nu folosea la nimic să contabilizez”, a spus Florentina Dănilă.
Potrivit cadrului didactic, oamenii de la catedră care fac această profesie din vocaţie, nu se uită pe ceas. „A fi învăţător adevărat este o artă. Puţini reuşesc să ajungă la acest nivel. Trebuie pasiune, minte, suflet, responsabilitate, creativitate, iubire de oameni, dăruire…multe <ingrediente>. Nici eu nu am reuşit, dar m-am străduit să fiu o învăţătoare bună. Nu am agreat niciodată sintagma <E bine oricum!>” Întotdeauna am simţit responsabilitatea profesiei, dar nu ca pe o povară. A fost o responsabilitate asumată. Învăţătorul modelează ce are mai de preţ un om: COPILUL. Modelează minţi şi suflete şi NU ARE VOIE să greşească. Cum creşti un copil, aşa îl ai toată viaţa”, a arătat Florentina Dănilă.
Cadrul didactic a apreciat că toate meseriile sunt importante, dar cele care au în mână sănătatea şi educaţia omului sunt de căpătâi.
„Puţini mi-au înţeles vocaţia, sufletul, amărăciunile, bucuriile”
Florentina Dănilă şi-a început cariera didactică la 19 ani, cu copii cu diferite dizabilităţi, fără a avea o pregătire specială. Venea dintr-o familie care avea un copil cu probleme şi cunoştea drama părinţilor care au copii cu mari probleme de sănătate. „Restul anilor…cu copii, cu elevi practicanţi, cu colegi…ultimii 18 ani în alternativa educaţională Step by Step. Cursuri, completări de studii, proiecte, fel de fel de provocări! Toate acum trec la capitolul AMINTIRI”, a precizat Florentina Dănilă.
Ea se numără printre puţinii oameni de la catedră care au avut curajul să arate problemele din sistem şi să-i critice pe oficiali, inclusiv pe ministrul Educaţiei.
„Ştiu că unii m-au catalogat <rea>. Alţii au spus că sunt dornică de afirmare. Alţii au spus că sunt a dracului. Unii au spus că vreau să fiu tot timpul prima. Puţini mi-au înţeles vocaţia, sufletul, amărăciunile, bucuriile. Şi acelor puţini le mulţumesc din suflet pentru că m-au susţinut în ceea ce am făcut, m-au acceptat aşa cum sunt. Le mulţumesc părinţilor care au avut încredere în mine şi mi-au încredinţat copiii pentru a-i educa. Iar vouă, dragii mei foşti elevi, vă mulţumesc pentru că aţi dat sens vieţii mele! Vă mulţumesc pentru clipele minunate petrecute împreună, pentru excursiile frumoase, pentru şotiile pe care le-aţi făcut…pentru tot! Şi vă mai rog un singur lucru: NU UITAŢI SĂ FIŢI OAMENI! Lumea are nevoie de OAMENI! OAMENI în adevăratul sens al cuvântului! Să vă fie bine, oriunde vă veţi afla!”, a mai transmis Florentina Dănilă.