Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) privind programul în ture de câte 14 zile consecutive pentru angajaţii Unităţii de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) Suliţa este contestată de către conducerea Sindicatului “Impact”. Astăzi, 9 decembrie, sindicatul a înaintat o adresă Instituţiei Prefectului, în care arată că acest program care a intrat în vigoare pe 8 decembrie încalcă legislaţia muncii. “Conform Codului Muncii actualizat, programul de muncă poate fi de maxim 12 ore pe zi, cu respectarea perioadei de repaus de 24 de ore, iar durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Având în vedere că nu există reglementat prin act normativ programul de lucru cu izolare în ture de 14 zile, consecutive la locul de muncă, considerăm că articolul 2 din hotărârea CJSU este adoptat cu încălcarea legislaţiei muncii, prin urmare este nelegal”, se arată în adresă.
Sindicatul atrage atenţia că nu sunt prevăzute restricţii privind vizitarea beneficiarilor cazaţi în centrul rezidenţial social de către aparţinători şi nici restricţii de circulaţie privind dreptul beneficiarilor de a părăsi perimetrele centrului unde sunt cazaţi. Practic, singurele menţiuni vizează doar obligativitatea izolării salariaţilor la locul de muncă, respectiv în UAMS Suliţa.
Conducerea Sindicatului „Impact” consideră abuzivă izolarea angajaţilor la locul de muncă, în condiţiile în care în această unitate nu există spaţii destinate refacerii capacităţii de muncă pentru salariaţii izolaţi, dormitoare libere în care să poată fi cazaţi, salariaţii fiind nevoiţi să convieţuiască cu beneficiarii 24 de ore din 24, 14 zile consecutive şi să folosească aceleaşi spaţii, astfel că riscurile de infectare cu noul coronavirus sunt mari.
O altă problemă semnalată este aceea că salariaţii nu au cum să se ocupe de copiii lor, deşi unii sunt unici întreţinători ai familiei sau au părinţi sau alte rude imobilizate la pat. “CJSU nu a analizat situaţia reală a salariaţilor, hotărârea fiind luată doar din analiza scriptică a numărului de cazuri şi din perspectiva unei false securităţi a beneficiarilor de servicii sociale şi a comunităţii”, susţine conducerea sindicatului.
Sindicatul “Impact” solicită Instituţiei Prefectului şi CJSU anularea articolului prin care a fost stabilit programul angajaţilor din UAMS Suliţa. În caz contrar, conducerea sindicatului se va adresa instanţei de contencios administrativ.
„Salariaţii și așa sunt terorizați săptămânal prin testarea periodică. Nu există condiții normale de carantinare în același spațiu cu beneficiarii de servicii sociale, nu se poate face o izolare în spații separate a beneficiarilor confirmați pozitivi, a beneficiarilor care nu sunt infectați, plus personalul care nu este infectat nu poate lucra 12 ore în echipament de protecție și apoi să își refacă capacitatea de muncă într-un alt spațiu unde să nu intre în contact cu beneficiarii”, a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului „Impact”.