Peste o sută de deținuți din Penitenciarul Botoșani și-au exprimat intenția de a vota la alegerile parlamentare de astăzi. În acest sens, la nivelul Penitenciarului Botoșani s-au dispus mai multe măsuri. Astfel, în urma analizării situației, s-a stabilit că, din cei 536 de deținuți aflați în custodia Penitenciarului Botoșani, 138 dintre aceștia au drept de vot. Aceștia au fost informați cu privire la posibilitatea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, 113 dintre ei formulând cereri în acest sens. Listele nominale și cererile au fost depuse la secțiile de votare, fiind amenajate spaţii corespunzătoare în cadrul unităţii, pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, cu dotări minime pentru asigurarea secretului votului.
Măsuri de protecţie anti-COVID pe parcursul votului
De asemenea, având în vedere particularităţile actualului context epidemiologic, pe durata procesului de vot vor fi respectate măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Astfel, pe durata exercitării dreptului de vot, deținuții vor purta masca de protecţie respiratorie. Înainte de înmânarea ştampilei de vot şi a cărţii de identitate, persoanele private de libertate vor primi inclusiv mănuşi de unică folosinţă. După exercitarea dreptului de vot, mănuşile vor fi dezinfectate şi aruncate în recipiente special amenajate. Personalul unității de detenție va avea în vedere evitarea contactului dintre deţinuţii care îşi exercită dreptul de vot, astfel că nu vor interacţiona deţinuţii cazaţi în secţii diferite. Între membrii comisiilor de votare şi votanţi vor fi instalate panouri despărţitoare – tip ghişeu. Spaţiul destinat exercitării procesului de vot va fi aerisit periodic, iar suprafeţele vor fi dezinfectate în intervalele de pauză.
Triaj epidemiologic la intrarea în Penitenciar
Echipa biroului electoral al secţiei de votare, care se deplasează cu urna specială, şi eventualii supraveghetori vor fi supuşi triajului epidemiologic la intrarea în unitate şi vor completa chestionarul COVID-19. Purtarea echipamentului individual de protecţie este obligatorie din momentul accesului în unitate. Totodată, pe toată durata desfăşurării procedurilor de votare va fi respectată distanţarea fizică faţă de persoanele private de libertate şi faţă de personalul angajat al unităţii.
Potrivit legii, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere, au drept de vot și votează prin intermediul urnei speciale.