Astăzi, botoșănenii îi vor alege pe senatorii și deputații care vor fi în Parlamentului României în următorii 4 ani. Secțiile de vot s-au deschis la ora 7 dimineața și se vor închide la ora 21. Sunt așteptați la vot 368.912 de alegători aflați pe liste permanente, care au fost arondați la 427 de secții de votare înființate în județ.
„Să fie fără incidente, să fie liniște. Și dacă totuși trebuie să luăm în calcul că avem un număr mai mic de buletine de vot și mai puține materiale și automat și mai puțini membri în secțiile de votare, mai puțin personal și astfel automat și volumul de muncă al celor din Instituția Prefectului va fi redus. Împreună cu colegii de la MAI nu sperăm, suntem siguri că vom reuși să organizăm alegeri în siguranță pentru cetățenii din județul Botoșani, dar și liniștite”, a spus prefectul județului, Dan Nechifor.
Programări pentru centralizarea proceselor verbale
În acest sens, reprezentanții Instituției Prefectului, membrii Biroului Electoral de Circumscripție Județeană și reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne au avut mai multe întâlniri pentru a pune la punct toate aspectele privind derularea procesului electoral.
„Discuțiile s-au axat inclusiv pe aceste aspecte tehnice vizavi de partea tehnică care începe la ora 21 și se termină când se va termina, în funcție de programările care vor fi făcute de către cei de la BEJ. Este o mare diferență între alegerile locale unde am avut 78 de birouri electorale de circumscripție care au colectat acele voturi. Acum se va face o programare a tuturor președinților secțiilor de votare pentru a centraliza procesele verbale și voturile. Am primit asigurări din partea președintelui BEJ că, randamentul va fi undeva la 15 secții de votare poate chiar până la 25, pe oră, în funcție de cât de corecte vor fi procesele verbale întocmite de președinții secțiilor de votare”, a adăugat prefectul Dan Nechifor.
Măsuri anti-COVID stabilite de autorităţi
Pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, autorităţile au stabilit mai multe măsuri valabile pentru alegători şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Măsurile includ purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor și a obiectelor utilizate în procesul de vot, dar și distanțarea. Iată o listă cu cele mai importante măsuri ce trebuie respectate în secțiile de votare:
- purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, a tuturor persoanelor implicate în procesul de vot
- distanţarea fizică de cel puțin un metru între participanţii la procesul electoral
- dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral
- dezinfecţia sediilor secţiilor de votare
- stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare
- marcarea locurilor de staţionare în sediul secţiei de votare şi în afara acestuia, astfel încât să se asigure menţinerea distanţei fizice
- dotarea secţiilor cu flacoane cu soluţie dezinfectantă
- asigurarea personalului care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare
- accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători
- alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic
- numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.
La alegerile parlamentare, alegătorii pot vota doar la secția unde sunt arondați, pe care o pot afla de pe pagina web a Registrului Electoral. Este necesară completarea a trei câmpuri:
CNP – codul numeric personal
Numele de familie
Codul de verificare pe care îl vedeți pe site
Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să aibă asupra lor, atunci când ajung la secția de votare, un act de identitate care să le dovedească identitatea (cartea de identitate, cartea de identitate provizorie)
Secțiile de votare se închid la ora 21, când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară încheierea procesului de vot. Alegătorii care la ora 21 se află în sediul secţiei de votare, dar și cei care sunt la rând, în afara sediului, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, iar în acest sens vor primi bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.