Astăzi, de Ziua Naţională a României, sute de elevi botoşăneni ne transmit că „Ne-a despărţit pandemia, ne apropie România”. Ei sunt parte a proiectului „Suflet de Român”, organizat de profesorii şi elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.
Potrivit organizatorilor, în acest an proiectul a fost realizat din dorinţa de a aborda tema 1 Decembrie – Ziua Naţională de României în rândul elevilor şi al comunităţii locale, altfel decât s-a făcut până acum, militând astfel pentru păstrarea sentimentului de preţuire a istoriei neamului nostru şi afirmarea sentimentului de mândrie naţională în sufletele copiilor.
„Ne-a despărţit pandemia, ne apropie România”
„Ne-am propus ca anul acesta proiectul nostru să se intituleze <Ne-a despărţit pandemia, ne apropie România>, tocmai pentru a ne manifesta nevoia de unitate, mai ales în aceste momente atât de dificile. Deşi suntem despărţiţi din cauza pandemiei, continuăm să simţim, să trăim, să iubim şi să cântăm româneşte, iar Ziua Naţională a României este cel mai bune prilej să demonstrăm împreună că România înseamnă înfrăţire, în ciuda tuturor dificultăţilor, înseamnă implicare, conştiinţă civică şi dragoste faţă de valorile autentice ale neamului.
Rezultatul proiectului nostru este constituit din realizarea unui videoclip reprezentând intonarea Imnului Naţional al României de către sute de elevi de vârste diferite, de la şcoli din judeţ. Acest produs este datorat în cea mai mare măsură implicării directe a elevilor ce au făcut parte din echipa de proiect, care au colaborat exemplar, într-un efort de durată, cu mult entuziasm şi conştiinţă patriotică şi civică”, a transmis echipa de proiect.
Unităţi de învăţământ implicate în proiect
Membrii echipei de proiect speră ca videoclipul să fie urmărit astăzi, 1 Decembrie, de către un număr cât mai mare de români de toate vârstele, pentru a „promova importanţa zilei tuturor românilor, semnificaţia profundă a imnului naţional, conştientizând nevoia de solidaritate, de înfrăţire şi de implicare a tuturor pentru afirmarea valorilor patriotice şi civice exemplare”.
Coordonatorii proiectului sunt profesorii Cristina Maria Bălăucă, Andreea Gabriela Suceveanu, Cristina Chiriac (directorul Colegiului „Eminescu”), Ștefan Oltean (directorul adjunct al Colegiului „Eminescu”), Mihaela Timigeriu.
Montajul video a fost realizat de Tudor Moldovanu – elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, iar montajul audio de către Teodor Constantin Humă, student la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.
Licee și scoli participante:
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”
Colegiul Naţional „AT Laurian”
Colegiul Economic „Octav Onicescu”
Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi
Liceul „Dimitrie Negreanu”
Liceul de Artă „Ştefan Luchian”
Liceul cu Program Sportiv
Liceul „Demostene Botez” Truşeşti
Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe”
Școală Gimnazială „Grigore Antipa”
Școala Gimnazială 10
Școala Gimnazială 11
Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Dersca
Școala Gimnazială 1, Vlădeni
Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi
Școala Gimnazială Vorniceni
Școala Gimnazială 1, Avrămeni
Liceul Bucecea.