Copiii persoanelor decedate din motive politice în dictatura instaurată începând cu 6 martie 1945 primesc bani de la stat. Potrivit legii 232 din 5 noiembrie 2020 pentru modificarea și completarea Decretului-lege 118 din 1990, copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, în timpul detenției, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei.
Soțul/soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.
Indemnizaţie acordată pentru fiecare an de prizonierat
Potrivit legii, copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute anterior, precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în prizonierat sau în puşcăriile comuniste, are dreptul la o indemnizaţie lunară în același cuantum cu indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat. Indemnizaţia în cuantum de 700 de lei se acordă pentru fiecare an de prizonierat sau puşcărie, astfel că, dacă un părinte a stat în puşcărie trei ani, copilul lui primeşte acum o indemnizaţie lunară de 2.100 de lei.
Copilul născut după încetarea perioadei în care părintele sau părinţii au avut de suferit, are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat.
Cereri şi documente depuse la AJPIS
Cererile însoţite de documente justificative se depun la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Sebastian Tocariu, director executiv al AJPIS Botoşani, a declarat că până la această dată instituţia a primit aproximativ 200 de cereri depuse de urmaşii celor care au suferit prigoana comunistă. „Legea a intrat în vigoare în această lună şi beneficiari sunt toţi urmaşii celor care au avut de suferit în regimul comunist. Pentru urmaşii prizonierilor există o unitate militară la Piteşti care eliberează adeverinţe, iar pentru cei condamnaţi sunt hotărârile judecătoreşti, sau alte dovezi, în funcţie de situaţia fiecăruia. Cererile depuse se analizează, după care indemnizaţia se acordă lunar”, a mai precizat Sebastian Tocariu.