Consilierii municipali botoşăneni s-au contrat în ultima şedinţă de la facilităţile acordate pe mijloacele de transport în comun. Sub aparenta grijă pentru beneficiarii acestor facilităţi au stat de fapt calculele electorale, ştiut fiind faptul că ne aflăm în campania electorală pentru alegerile parlamentare.
Discuţiile cu plecat de la proiectul vizând modificarea unei hotărâri din iulie 2018 privind stabilirea tarifelor pentru transportul urban de călători ce vor fi practicate de societatea Microbuzul.
În numele grupului liberal, consilierul Eugen Ţurcanu a propus ca de abonamente gratuite să beneficieze pensionarii care au o pensie echivalentă a 2,5 puncte de pensie, până acum această facilitate fiind acordată pensionarilor cu un venit lunar echivalent cu două puncte de pensie. Astfel, Eugen Ţurcanu a arătat că toţi pensionarii din municipiu vor avea gratuitate la transportul în comun.
Consilierul liberal Marius Oroşanu a propus abonamente gratuite pentru persoanele cu handicap accentuat şi mediu, arătând că propunerea „nu are nimic demagogic şi nimic populist”. „Persoanele cu handicap grav au această gratuitate, acum pe mijloacele de transport, dar sunt persoane cu handicap accentuat de multe ori într-o situaţie foarte dificilă, care pot fi şi eventual salariaţi prin Zona Industrială sau prin alte părţi şi folosesc destul de des aceste mijloace de transport, în schimb, trebuie să plătească aceste abonamente. Mi s-ar părea corect din punct de vedere al comunităţii, având în vedere faptul că ei oricum trebuie să-şi depăşească o anumită stare pe care o au, să-i ajutăm atât cât putem, măcar prin acest transport gratuit care trebuie să-l aibă atât cu microbuzele, cât şi cu autobuzele Eltrans”, a spus Marius Oroşanu.
Amendamentele au fost respinse
Cele două amendamente au fost supuse la vot, însă au fost respinse. Amendamentul lui Eugen Ţurcanu a întrunit 11 voturi pentru (nouă PNL şi două de la USR – PLUS), 11 împotrivă (zece PSD şi unul de la Pro România), Marius Buliga (PSD) abţinându-se de la vot. Amendamentul propus de Marius Oroşanu a obţinut zece voturi pentru (nouă PNL şi Raluca Curelariu de la USR – PLUS) şi 13 împotrivă, alături de cei 11 social democraţi votând Liviu Toma de la Pro România şi Marcel Gheorghiţă de la USR – PLUS.
Au urmat alte discuţii de la condiţiile oferite de cei doi operatori, Microbuzul şi Eltrans, însă, la un moment dat, Ioan Apostu, secretarul general al municipiului, ţinând cont de faptul că urma să fie dezbătut şi un proiect referitor la tarifele Eltrans, a propus ca aceste două proiecte să fie discutate într-o altă şedinţă a Consiliului Municipal, pentru ca până atunci toţi aleşii locali să aibă timp să studieze în amănunt prevederile celor două proiecte de hotărâre. Proiectele au fost retrase de pe ordinea de zi de către iniţiatorul acestora, primarul Cosmin Andrei. În aceste condiţii, votul dat la cele două amendamente ale consilierilor liberali nu mai are nici un efect.
Cu toate acestea, liberalii nu au ratat ocazia de a-şi atrage capital politic lansând în mediul online informaţia potrivit căreia „PSD a respins în CL Botoşani asigurarea gratuităţii transportului pentru persoanele cu handicap accentuat şi mediu”.
„Toate persoanele cu handicap grav şi accentuat beneficiază de gratuitate”
Ieri, conducerea primăriei a transmis un comunicat de presă în care se arată că, potrivit legii pentru protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, toate persoanele cu handicap grav şi accentuat beneficiază de gratuitate la transport urban. Însoţitorii persoanelor cu handicap grav, ai copiilor cu handicap accentuat, însoţitorii adulţilor cu handicap auditiv accentuat şi mintal, asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav şi asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap grav şi accentuat beneficiază, de asemenea, de aceleași gratuități.
Directorul Eltrans a confirmat faptul că aceste gratuități destinate persoanelor cu grad de handicap grav și accentuat au fost acordate permanent.
„Din bazele de date ale Direcției de Asistență Socială Botoșani (DAS) reiese faptul că, la ora actuală, din bugetul local al municipiului sunt decontate sume de aproximativ 22.500 de lei pentru plata acestor abonamente, în valoare de 65 de lei per abonament. În această lună, au fost înregistrați 346 beneficiari.
Față de începutul anului, când erau lunar aproximativ 500 de solicitanți ai acestor abonamente, s-a înregistrat o scădere, începând din luna iunie (400 de beneficiari), motivată, în mod evident, de evoluția pandemiei cu COVID 19.
De asemenea, facem menţiunea că plata acestor abonamente gratuite, destinate persoanelor cu grad de handicap grav și accentuat cât și însoțitorilor acestora, a fost reglementată prin numeroase hotărâri de Consiliu Local, cea mai recentă fiind cea din 29 mai 2020”, se arată în comunicatul de presă.
În acelaşi comunicat, conducerea primăriei atrage atenţia „asupra pericolului unor asemenea informaţii false promovate pe platformele social media şi impactul negativ asupra comunităţii persoanelor cu dizabilităţi de la nivelul municipiului Botoşani”, adăugând că „astfel de gesturi iresponsabile denotă o lipsă de respect faţă de această categorie de persoane care ar trebui să beneficieze de protecţie socială şi o informare corectă asupra drepturilor de care beneficiază”.