Sute de botoşăneni au participat astăzi, 21 noiembrie, la slujba oficiată la Biserica Vovidenia, cu prilejul hramului. Deşi a fost foarte frig, credinţa a învins şi de această dată. Credincioşi de toate vârstele au fost la slujbă pentru a se ruga la Maica Domnului să-i ajute să depăşească aceste vremuri tulburi. Sfintele moaşte aflate în patrimoniul bisericii au fost scoase în curtea bisericii, spre închinare.
Atmosfera a fost înălţătoare, credincioşii şi preoţii rugându-se împreună şi dând slavă lui Dumnezeu şi Maicii Domnului şi rugându-i să scape lumea de pericolul reprezentant de această pandemie.
Preotul Partenie Apostoaie a arătat că sărbătoarea de astăzi ne provoacă, ne ridică multe teme, multe idei la care să cugetăm. „Să ne înveşmântăm minţile, dar mai ales să ne întărim voinţa în aşa fel încât viaţa noastră să fie asemenea celei pe care astăzi o cinstim şi anume Maica Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Despre Maica Domnului care ne este cea mai frumoasă, cea mai puternică făptură omenească pe care a plămădit-o pământul, cea care stă lângă Sfânta Treime, bucurându-se de Dumnezeu şi ducând rugăciunile noastre la tronul sfânt, deci despre Maica Domnului s-au spus şi se vor spune multe cuvinte… Toată viaţa Maicii Domnului nu a fost altceva decât o jertfă”, a spus preotul.
Maica Domnului ne învaţă să avem curaj şi încredere în puterea lui Dumnezeu
Totodată, el a vorbit despre provocările acestei perioade. „Suntem cuprinşi de multă frică, credem pe de o parte că Dumnezeu lucrează în viaţa noastră, mărturisim că tot ce se petrece în lume este cu ştiinţa şi cu voia lui Dumnezeu, dar, pe de altă parte, nu ne încredem în puterea lui Dumnezeu şi întâmpinăm şi acest necaz mai mare care s-a abătut peste omenire în anul acesta şi toate necazurile vieţii noastre le întâmpinăm cu multă frică, ne este frică şi nu ne mai uităm cu ochii larg deschişi ai inimii către Maica Domnului şi către fiul ei cel preaiubit pentru că nu putem despărţi niciodată pe Maica Domnului de Mântuitorul lumii, fiul ei preaiubit. Niciodată…”
„Neuitându-ne nici la Maica Domnului, nici la Dumnezeu, imediat ne este frică de tot ce ne înconjoară şi, mai mult decât atât, ne este frică inclusiv de medicamentul care ne întăreşte împotriva oricărei boli şi inclusiv a morţii, ne este frică de Sfânta Împărtăşanie, ne este frică de sfintele icoane, ne este frică de sfintele moaşte pline de Duhul Sfânt, ne este frică de biserică, pentru că am uitat că este primul spital duhovnicesc, cea mai înaltă şcoală şi cea mai frumoasă cale către împărăţia cerurilor”, a precizat preotul paroh.
„Maica Domnului intră în biserică să ne arate calea că, în biserică, dobândim iertarea”
Potrivit acestuia, creştinii trebuie să se apropie cu mai multă credinţă şi încredere deoarece Maica Domnului ne învaţă să avem curaj şi încredere în puterea lui Dumnezeu. „Maica Domnului intră în biserică să ne arate calea că în biserică dobândim iertarea, uşurarea păcatelor, putere, curaj, prospeţime, vivacitate, dobândim acea stare care se numeşte raiul, că ea este raiul cel de demult. Nu vă depărtaţi de Maica Domnului, căci Măicuţa Sfântă rămâne în vecii vecilor Împărăteasa lumii, podoaba întregii creaţii, stăpâna tuturor, dar rămâne cea mai mare nădejde atât în viaţa de aici, cât mai ales în viaţa de dincolo. Maica Domnului are un cuvânt de spus pentru destinul veşnic al creştinului înaintea lui Dumnezeu”, a concluzionat preotul Partenie Apostoaie.