Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a dat în judecată Primăria municipiului Botoșani și cere daune de peste 100.000 de euro din cauza unor lucrări neexecutate la timp care au dus la deprecierea unor construcții pentru realizarea locuințelor ANL. Problemele au fost înregistrate în 2018, când șantierul ANL a fost inundat și a fost nevoie de realizarea unor lucrări de hidroizolație care au modificat proiectul inițial.
Locuinţe ANL construite pe un teren preluat de la MApN
Întreaga istorie a început în 2015, pe vremea fostului primar al municipiului, Ovidiu Portariuc, când s-a decis construirea a 80 de noi apartamente ANL pe un teren preluat de la Ministerul Apărării Naționale, tot atunci aprobându-se executarea lucrărilor de asigurare cu utilități și a dotărilor tehnico-edilitare aferente locuințelor ANL. Execuția trebuia finalizată în 2018, dar cu toate acestea lucrările nu au mers conform calendarului.
Infiltraţii masive provenite din pânza freatică
Ba mai mult, la începutul lui aprilie 2018, reprezentanții ANL au făcut un control și au constatat existența unor infiltrații masive de apă provenită din precipitații și pânza freatică. Verificările au scos la iveală că executantul a efectuat numeroase demersuri către Primărie pentru realizarea lucrărilor de canalizare, care ar fi evitat acumularea de ape, atât la subsolul blocurilor, cât și în turul imobilelor, dar acestea nu au fost executate. Prin urmare, a fost nevoie de modificarea proiectului pentru suplimentarea măsurilor de hidroizolare a subsolurilor, astfel încât să se împiedice infiltrarea apelor și deteriorarea utilajelor din centralele termice, montate la subsolul imobilelor.
Reprezentanţii ANL solicită daune materiale de la Primăria Botoşani
Într-un final, locuințele ANL au fost finalizate anul acesta, dar la niște costuri mult mai mari decât se stabilise inițial. Prin urmare, reprezentanții ANL au considerat că vinovată de situația creată ar fi Primăria municipiului Botoșani, pe care au acționat-o în instanță solicitând daune de 535.017,82 lei, inclusiv TVA, la care se adaugă dobânda legală. Motivul invocat – nerespectarea unor obligații contractuale privind finalizarea viabilizării amplasamentului și finalizarea lucrărilor de utilități și sistematizare.
Proces judecat la Tribunalul Botoşani
Procesul se va judeca la Tribunalul Botoșani, municipalitatea urmând să fie chemată la bară pentru a-și prezenta punctul de vedere.
În total, pentru realizarea celor 80 de locuințe ANL statul ar fi cheltuit aproape 12 milioane de lei, iar primăria ar fi fost nevoită să plătească o altă sumă sensibil egală pentru că, în momentul în care s-a ales amplasamentul, nu s-a luat în calcul că zona respectivă nu avea rețea de canalizare.