De astăzi, toate școlile din România, indiferent de scenariul în care se află localitatea unde se află, se mută în online, în ciuda recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ca școlile să rămână deschise și în contradicție cu măsurile luate în multe state europene.
„Nu ne permitem o generație pierdută din cauza Covid-19”, este mesajul dat de OMS în fața creșterii alarmante a numărului de cazuri de Covid-19 în întrega Europă. State, precum Franța, care a înregistrat recent peste 50.000 de cazuri zilnice, sau Marea Britanie, Irlanda sau Germania, cu toate că nu au putut evita impunerea restricțiilor, au optat pentru menținerea școlilor deschise, cu respectarea strictă a condițiilor de distanțare sau igienă, purtatul măștii sau aerisitul frecvent al claselor.
În România, președintele Klaus Iohannis a anunțat că printre măsurile de carantinare parțială este și închiderea tuturor școlilor la nivel național și trecerea la învățământul online, iar potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului acestea vor rămâne închise până la finele anului.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că after school-urile și creșele rămân deschise, chiar dacă școlile trec în sistem online. De asemenea, el a mai spus că ministerul Educației urmează să emită un ordin pentru trecerea la școala și grădinița online.
Aproape jumătate dintre părinți consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, iar 45,2% dintre ei cred această decizie ca fiind una necesară, conform unui sondaj al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. De asemenea, Consiliul Național al Elevilor atrage atenția că trecerea întregului sistem de învățământ în format exclusiv online „denotă o profundă iresponsabilitate din partea autorităților statului, în condițiile în care, în continuare, sute de mii de elevi din România nu au posibilitatea de a accesa cursurile online din cauza lipsei infrastructurii digitale”.