„Campania continuă, dar în baza reglementărilor care au fost date. Adică, maximum 50 de persoane afară, condiţii clare şi maximum 20 de persoane în interior, în condiţii clare, care au fost date. Deci, sunt unele activităţi care rămân aplicabile aşa cum au fost”, a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, artizanul restricțiilor impuse populației.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Potrivit noilor reglementări, românii nu mai pot merge în grup mai mare de șase persoane dacă nu sunt din aceeași familie și nici nu se pot aduna în astfel de grupuri. Cu toate acestea, politicienii o pot face.
„În unele zone nu poţi să o faci numai online, pentru că oamenii nu au acces numai la online”
În ciuda restricțiilor impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și a faptului că multe localități sunt în scenariu roșu sau se apropie de pragul carantinei, politicieni au liber la campania electorală, pentru că, potrivit lui Arafat, „în unele zone nu poţi să o faci numai online, pentru că oamenii nu au acces numai la online”. Interesant e că în acele zone copiii sunt puși să facă școală online. De altfel, potrivit unui studiu realizat de „Salvați Copiii România”, 28% dintre copii și 43% dintre cadrele didactice nu dețin parțial sau total resursele materiale necesare învățământului online.
Politicienii au liber la campania electorală
Politicienii au liber la campanie în ciuda situației din Botoșani incidența este de 5,43 la mie, iar la Dorohoi de 3,02 la mie. De asemenea, sunt comune în județ unde incidența depășește pragul critic: Adășeni (8,93 la mie), Curtești (4,39 la mie), Suhărău (3,42 la mie). De asemenea, sunt 11 comune care au o incidență între 2 și 3 la mie. „Știți foarte bine că este un regulament privind manifestările electorale și adunările electorale care se aplică pe perioada pandemiei și care nu face precizări vis-a-vis de indicele de incidență, ci pur și simplu de respectarea măsurilor sanitare pe perioada campaniei electorale, care se aplică și pentru alegerile parlamentare”, a declarat Dan Nechifor, adăugând că „sunt la latitudinea partidelor politice modalitățile de organizare a campaniei electorale”.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai afirmat că au fost făcute public statistici potrivit cărora, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, nu au fost persoane infectate din acest motiv. „Permiţi o practică de democraţie, dar foarte bine controlat. Sunt puse reguli. Nu înseamnă că eu spun ォasta e bine sau asta e răuサ, dar sunt reguli puse care permit campania să se întâmple într-un mod controlat, sper să fie şi respectate”, a declarat Raed Arafat.
Candidați la primărie atinși de covid înainte de campania electorală
În județul Botoșani, chiar cu o săptămână înainte de alegerile locale, principalii candidați la funcția de primar din Darabani au ajuns fie în spital, fie în izolare, după ce unul dintre ei, Dan Tîrniceru-Ifrim, candidatul Alianței USR+PLUS, a fost depistat pozitiv la Covid, iar ancheta epidemiologică a stabilit că a fost contact direct cu alți doi contracandidați, Vasile Floria (PSD) și Mihai Alin Gârbaci (PNL). De asemenea, bucătarul Centrului de îngrijiri și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Dersca, liberalul Cătălin Pintilei, candidat la funcția de primar din Lozna, a fost și el depistat pozitiv.