spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTCirc politic în deliberativul local (video)

Circ politic în deliberativul local (video)

Aleşii municipali botoşăneni nu renunţă la lupta politică, deşi abia au jurat că vor face, cu bună credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea lor „pentru binele locuitorilor municipiului Botoşani”. Ieri, la cele două şedinţe maraton, care au avut loc la Casa Sindicatelor, consilierii municipali au demonstrat că politica este mai presus de interesul cetăţeanului.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Majoritatea în CL- motiv de dispută politică

Discuţiile în contradictoriu au plecat de la cine deţine majoritatea în deliberativul local şi de la stabilirea configuraţiei politice a comisiilor de specialitate din CL. Social democraţii au anunţat că sunt majoritari, deoarece Liviu Toma, de la Pro România, a aderat la grupul PSD. În schimb, liberalii au cerut să fie respectată configuraţia politică de la alegeri. Consilierul Raluca Curelariu a anunţat că cei doi consilieri ai USR – PLUS nu se asociază niciunui grup de consilieri.

Bogdan Buhăianu şi Marius Oroşanu au tot făcut trimiteri la prevederi legale, însă fără niciun rezultat.

Vă rog să mă credeți că, chestii dintr-astea nu se învață la nici o școală, la nici o facultate de Drept din România. Cred că nici un jurist nu poate rezolva această problemă. Dacă rămânem în blocajul acesta înseamnă că nu mai funcționăm niciodată”, a arătat Ioan Apostu, secretarul general al municipiului Botoșani.

Liberalii  au refuzat să facă nominalizări pentru comisii

Așa că au trecut zeci de minute, pentru ca în cele din urmă să facă nominalizări doar PSD, USR şi Pro România, iar în dreptul liberalilor s-a trecut „reprezentant PNL”.

Suntem la peste o lună de la alegerile locale şi stăm doar în procese, iar locuitorii acestui municipiu, care au ales un primar PSD, un Consiliu Local majoritar PSD plus Pro România, doresc o funcţionare corectă a municipiului, o deblocare administrativă. Colegii PNL blochează în acest moment municipiul, îl blochează de o lună jumătate şi dacă continuă în acest ritm, vom mai avea un blocaj două – trei luni de acum încolo. Vă rog frumos să nu jucaţi politic”, a spus la un moment dat Bogdan Buhăianu. Marius Oroşanu i-a reamintit că la şedinţe extraordinare nu se fac interpelări, în timp ce Eugen Ţurcanu i-a spus scurt „citiţi legislaţia şi după aia ne daţi lecţii”.  Şi primarul Cosmin Andrei a recunoscut că „am început cu stângul acest mandat al CL„.

Astfel, şedinţa care trebuia să dureze o oră, de la 10:00 la 11:00, s-a încheiat în jurul orei 13:00.

Consilierii municipali repartizaţi în cinci comisii

Consiliul Municipal are în componenţă cinci comisii, care avizează proiectele de hotărâre, înainte ca acestea să fie supuse la vot. În plen, avizul este cerut de la comisiile care coordonează domeniile care au legătură cu proiectul de hotărâre respectiv. Aceste comisii sunt: Comisia 1 – buget finanţe, administrarea domeniului public şi privat al municipiului; Comisia 2 – organizarea şi dezvoltarea urbanistică, realizarea lucrărilor publice; Comisia 3 – servicii publice, comerţ şi turism; Comisia 4 – învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială; Comisia 5 – administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţăţenilor.

Operațiunile desfășurate în cadrul procedurii de constituire a comisiilor de specialitate, domeniile de activitate în care se pot organiza comisii de specialitate, numărul și denumirea acestora, numărul membrilor fiecărei comisii și modul de stabilire a locurilor ce revin fiecărui grup de consilieri sau consilieri independenți, precum și componența nominală a acestora se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, cu respectarea configurației politice de la ultimele alegeri locale. Numărul membrilor unei comisii este întotdeauna impar.

Numărul locurilor ce revine fiecărui grup de consilieri sau consilierilor independenți în fiecare comisie de specialitate se stabilește de către consiliul local, cu respectarea configurației politice de la ultimele alegeri locale.

A urmat o altă şedinţă extraordinară

Cea de a doua şedinţă a durat până în jurul orei 18:00 şi probabil că aleşii locali mai continuau discuţiile în contradictoriu, dacă nu erau anunţaţi de reprezentanţii Filarmonicii că la ora 18:30 începea concertul simfonic.

Desemnarea reprezentanţilor CL în consiliile de administrație ale unităţilor de învăţământ a necesitat alte ore şi discuţii interminabile. La unele unităţi nu se făceau nominalizări, astfel că secretarul general al municipiului aproape că se ruga de aleși să intre într-un CA. La fel s-a întâmplat şi cu desemnarea în comisiile de asigurare a calităţii.

Maricel Maxim- participant online la şedinţă

Şedinţa a fost îngreunată de faptul că Maricel Maxim a participat la şedinţă online, fiind izolat la domiciliu. Cum multe proiecte au presupus vot secret, Sorin Curcă, şeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), a mers de mai multe ori acasă la Maricel Maxim, cu buletinele de vot, pentru ca şi acesta să voteze.

Tot prin vot secret, consilierii şi-au mai desemnat reprezentanţii în consiliile de administrație ale instituţiilor de cultură, Spitalului de Pneumoftiziologie și Spitalului de Recuperare.

Şedinţă monitorizată de lideri politici de la PSD şi Pro România – ALDE

La cele două şedinţe au participat Doina Federovici, preşedintele PSD, vicepreşedintele CJ Bogdan Dăscălescu, deputaţii Marius Budăi şi Costel Lupaşcu şi liderii Pro România – ALDE deputatul Mihaela Huncă, Florin Ţurcanu şi Roxana Anuşcă Ţurcanu.

Pe tot parcursul şedinţei, aceştia s-au consultat cu consilierii municipali, însă nu au lipsit încurajările şi comentariile.

Şi dacă unii consilieri municipali sunt la al doilea sau la al treilea mandat şi sunt familiarizaţi cu circul politic din deliberativul local, Maricel Ghiorghiţă şi Raluca Curelariu, de la USR – PLUS, s-au declarat nemulţumiţi de faptul că „se pierde mult timp fără nimic constructiv, în interesul cetăţenilor”.

dig
sdr
dig
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
2.6 °
93 %
1.5kmh
49 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...