Ana Maria Loghin, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeşean, a anunţat că astăzi, 30 octombrie, 89 de unități de învățământ botoşănene sunt în scenariul roşu. Este vorba despre toate cele 20 de unități de învățământ din municipiul Dorohoi, toate cele 51 de unități din municipiul Botoșani și toate unitățile din comunele Adășeni, Suharău și Văculești.
Alte 386 de unități de învățământ botoşănene îşi desfăşoară activitatea după scenariul verde, care presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară. Nicio şcoală nu se mai află în scenariul galben.
Discuţii de la orele online
În ultima perioadă au existat discuţii vizând organizarea orelor online, unele cadre didactice susţinând că Inspectoratul Şcolar Judeţean „nu le dă voie profesorilor să lucreze de acasă”. Ada Macovei, inspector şcolar general adjunct, a explicat că directorii unităţilor de învăţământ sunt cei care decid în privinţa activităţii cadrelor didactice. „Situaţile deosebite trebuie gestionate cu foarte mare atenţie pentru că nimeni nu vrea să aibă pe cineva pe conştiinţă. Fiecare director este pus în situaţia de a respecta legea, pe de o parte şi de a fi uman, pe de altă parte, de a înţelege acolo unde sunt situaţii excepţionale, dovedite cu acte medicale”, a spus Ada Macovei,
„Directorul răspunde pentru asta şi în faţa Curţii de Conturi şi în faţa opiniei publice”
Potrivit oficialului, în această perioadă, în şcolile unde activitatea se desfăşoară online, este foarte important să fie respectat orarul elevilor.
„Dacă se respectă orarul şi se fac orele de calitate, cred că e mai puţin important să impunem noi locul desfăşurării activităţii. Directorul răspunde pentru asta şi în faţa Curţii de Conturi şi în faţa opiniei publice şi atunci el este cel care va trebui să decidă exact, printr-o procedură stabilită, negociată cu toţi membrii din Consiliul de Administraţie şi adusă la cunoştinţa cadrelor didactice. Măsurile trebuie să fie în spiritul şi litera legii, dar să fie manifestată înţelegere faţă de cei care trec prin situaţii deosebite. Trebuie să fim cu toţii precauţi şi să încercăm să ne facem treaba cât se poate de bine, de acasă, sau de la şcoală. Important este să ţinem legătura şi să-i ajutăm pe copii să treacă mai uşor prin momentele astea. Trebuie să ne facem treaba, deoarece pentru copii aceşti ani nu se mai întorc. Ei nu mai pot să fie în clasa a III-a, a V-a sau a IX-a şi acum trebuie ajutaţi să priceapă şi să acumuleze cât mai mult”, a concluzionat Ada Macovei.