Situație neobișnuită înregistrată în municipiul Botoșani, unde o femeie a trebuit să apeleze la instanța de judecată pentru a fi recunoscută ca mamă a propriului copil.
Daniela D. a fost căsătorită cu un botoșănean până în martie 1999, mariaj din care s-a născut un băiat. După desfacerea căsătoriei, cei doi au continuat să conviețuiască, relație din care în ianuarie 2006 s-a mai născut un copil. Însă, în tot acest timp, din neglijență, femeia nu și-a mai schimbat cartea de identitate, deși trebuia să revină la numele de dinainte de căsătorie. Așa se face că la înregistrarea nașterii celui de-al doilea copil, băiatul a preluat numele tatălui, iar dânsa figura pe certificatul de naștere cu numele preluat prin căsătorie.
În 2010, fostul soț a decedat, iar botoșăneanca și-a schimbat cartea de identitate conform hotărârii de divorț, revenind la numele anterior căsătoriei. Schimbarea de nume a avut loc la 11 ani de la divorț, iar femeia a trăit tot timpul cu convingerea că nu vor fi probleme. Anul acesta însă, în momentul în care a mers cu propriul copil pentru a efectua formalitățile pentru eliberarea cărții de identitate, angajații Serviciului de Evidență a Populației s-au uitat peste toate documentele și au comparat sentința de divorț cu actul de naștere a copilului. Atunci au sesizat că, potrivit actului de naștere, nu rezultă că ea ar fi mama minorului. Situația a fost generată, spun cei de la Evidența Populației, de întârzierea cu care Daniela D. și-a schimbat numele. Asta deoarece, potrivit sentinței de divorț, ea trebuia să revină la numele de domnișoară înainte de nașterea celui de-al doilea copil și prin urmare pe actul de naștere al minorului ea trebuia să figureze cu numele de domnișoară, nu cu cel preluat prin căsătorie.
Disperată, femeia s-a adresat instanței de judecată și a cerut modificarea numelui ei din certificatul de naștere al copilului, cerere admisă de instanță. Doar că pentru acest lucru ea a trebuit să prezinte toate documentele pentru a demonstra în fața judecătorilor că ea este mama copilului și că totul a fost generat de întârzierea cu care și-a schimbat numele. Așa se face că situația a revenit la normal abia luna aceasta, când modificările au fost operate și în Registrul de Stare Civilă.