Inevitabilul s-a produs. De vineri dimineaţă, municipiul Botoşani a intrat în scenariul roşu din cauza pandemiei de Covid, care a explodat efectiv în ultimele zile.
Decizia fost luată azi la prânz în cadrul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), convocată iniţial pentru a aproba revenirea în scenariul galben a Colegiilor „Mihai Eminescu” şi „A.T. Laurian” din Botoşani. Cum până la ora şedinţei au venit şi datele privind incidenţa pe municipiul reşedinţă de judeţ a cazurilor noi de Covid-19 din ultimele 14 zile, care a urcat la 3,13 la mie, ordinea de zi a fost schimbată din mers şi s-a pus în discuţie trecerea Botoşaniului în scenariu roşu.
„Să coborâm sub 3 la mie şi vom reveni în scenariul galben”
Deşi au fost voci în cadrul şedinţei CJSU care au cerut o amânare a deciziei, pe modelul Suceava, în sensul că în următoarele zile incidenţa ar putea să scadă, deoarece vor fi mai multe persoane considerate vindecate, conducerea judeţului a preferat să adopte scenariul roşu pentru a evita orice complicaţii, mai ales că o astfel de decizie are şi suport legal. „Cine îmi garantează că mâine, poimâine nu vom avea câte 50, 60 de cazuri şi nu voi trebui să convoc o nouă şedinţă pentru a intra în scenariul roşu? Ce am fi făcut, treceam acum cele două colegii în galben şi mâine în roşu? Nu ne jucăm cu aşa ceva! Să coborâm sub 3 la mie şi vom reveni în scenariul galben”, a declarat Dan Nechifor.
Scenariul roşu în municipiu presupune, în special, trecerea şcolilor şi grădiniţelor, la învăţământul online, iar mai multe activităţi economice, cum sunt jocurile de noroc şi serviciile de alimentaţie publică îşi vor sista activitatea în spaţiile închise, dar vor putea continua pe terase sau să livreze mâncarea la domiciliu. „Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități”, se arată în hotărârea CJSU.
Cele două Teatre, Filarmonica şi cinematografele sistează activitatea cu publicul
De asemenea, va fi sistată şi activitatea instituţiilor de cultură, Teatrul „Mihai Eminescu”, Teatrul „Vasilache”, care în această după amiază avea programată premiera spectacolului „Cântecul Lebedei”, Filarmonica „George Enescu” şi cinematografele, care acum se desfăşura pe principiul un loc ocupat, două libere.
A fost interzisă „organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) în spații deschise, cât și închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente”, dar și „desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale”.
Măsurile se aplică pe o perioadă de 14 zile, în funcție de incidența cumulată a cazurilor, atât prefectul Dan Nechifor, cât şi directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliţei, declarând că se va reveni la scenariul galben imediat ce incidenţa cazurilor coboară sub 3 la mie.
Masca devine obligatorie şi în spaţiu liber
Intrarea în scenariul roşu atrage după sine şi obligativitatea „purtării măştii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura”, pentru toate persoanele care au împlinit cinci ani prezente în toate spațiile publice, adică şi în aer liber. „De mâine dimineaţă (n.r. – vineri) toată lumea va trebui să poarte masca de protecţie. Vor fi controale, iar cei care nu respectă regulile sanitare, în acest context epidemiologic, vor fi sancţionaţi”, a mai spus Dan Nechifor. Acesta a subliniat că amenzi s-au dat şi în această perioadă atunci când au fost descoperite persoane care încălcau normele sanitare în vigoare. Amenzile sunt între 500 şi 2.500 de lei.
389 de cazuri raportate în doar 14 zile
În ultimele 24 de ore, în municipiul Botoşani s-au înregistrat 41 de noi cazuri de Covid-19 şi au fost considerate vindecate doar cinci persoane. Astfel, numărul cazurilor active luate în calcul pentru stabilirea incidenţei şi care sunt aferente ultimelor 14 zile a ajuns la 375, cu 15 mai mult decât limita care dădea pragul de 3 la mie. La nivelul municipiului Botoşani au fost raportate în ultimele 14 zile 389 de cazuri, dar 14 dintre ele sunt considerate în focar şi nu intră la calculul ratei de incidenţă.
Rate mai mari de 3 la mie mai sunt la Dorohoi (3,81) şi Văculeşti (3,4) De asemenea, incidenţe mari sunt şi la Suharău (3,41) şi în special la Adăşeni (8,24), dar aici vorbim de multe cazuri în centrele sociale raportate la comunităţi mici.