Tribunalul Botoşani a confirmat, marți, decizia Biroului Electroral de Circumscripție Județean (BECJ) prin care au fost respinse candidaturilor la alegerile parlamentare depuse de Partidul Noua România (PNR).
Astfel, dosarele de candidaturi, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor, au fost respinse de BECJ întrucât listele prezentate nu erau semnate olograf. Reprezentanţii PNR au considerat măsura injustă și au contestat decizia BECJ în instanţă. Magistraţii Tribunalului au analizat situația și în final au respins contestaţia PNR, menținând decizia BECJ. Hotărârea magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Hotărârea BECJ a fost motivată prin faptul că „listele de candidaţi depuse de Partidul Noua Românie, pe suport hârtie, nu conţin semnătura olografă a reprezentantului formaţiunii politice în cauză, ci doar menţinea semnate digital de Popescu Sebastian Constantin”.
„Nu se poate verifica realitatea semnăturii electronice”
Membrii BECJ au constatat că „nu se poate verifica realitatea semnăturii electronice aplicată pe cele două liste de candidaturi pentru Camera Deputaţilor şi Senat depuse de Partidul Noua Românie”. Ţinând cont de Hotărârea 12/2020 a Autorităţii Electorale Permanente, care prevede că propunerile de candidaturi depuse la birourile electorale de circumscripţie trebuie să conţină cu semnătură olografă executată de reprezentantul formaţiunii politice, dosarele au fost respinse.
Reprezentanții PNR spun că s-a ajuns la această situație întrucât partidul a primit de la Biroul Electoral Central decizia de validare a listelor cu semnăturile de candidatură pe 21 octombrie în jurul orei 16. Nemaifiind timp fizic pentru ca toate actele de candidatură să fie expediate prin curier cu semnătură și ștampilă olografă, PNR a decis să semneze actele cu semnătură electronică și să le trimită prin email către toți candidații din țară pentru a putea înregistra candidaturile la Birourile Electorale Județene în data de 22 octombrie, întrucât aceasta era ultima zi în care se mai puteau depune candidaturile.
Caz similar în judeţul Mureş
Interesant este că PNR a depus documentele de candidatură în același format în majoritatea județelor, iar 21 de BECJ au validat listele fără niciun fel de probleme. Astfel, Birourile Electorale Județene din lași, Harghita, Satu Mare, Bihor, Maramureș, Tulcea, ori Bacău, Hunedoara și Cluj au primit dosarele și au validat listele de candidaturi.
Totuși, un caz similar cu cel din Botoșani a fost înregistrat în județul Mureș, unde candidaturile PNR au fost respinse atât de BECJ, cât și de Tribunal.