Curtea de Apel Suceava a lansat noul site al instituţiei www.curteadeapelsuceava.ro, în vederea îmbunătăţirii accesului cetăţenilor la actul de justiţie şi sporirii măsurilor de protecţie a sănătăţii populaţiei în contextul actualei pandemii.
Site dorit ca o alternativă la portalul clasic al instanţelor de judecată
Acesta se dorește a fi o alternativă la portalul clasic al instanțelor de judecată, întrucât administratorii au dezvoltat mai multe aplicații care sunt operaţionale pentru toate instanţele din judeţele Suceava şi Botoşani. Este vorba de dosarul electronic, transmiterea securizată a documentelor, vizualizarea ședințelor de judecată și programare online. Site-ul va deveni operațional pentru justițiabili începând cu data de 5 noiembrie a.c., în prezent fiind efectuate teste ale tuturor aplicațiilor.
Dosarul electronic- o nouă aplicaţie
Astfel, dosarul electronic este o aplicaţie care permite vizualizarea online şi descărcarea de către părţi, reprezentanţii acestora şi ceilalţi participanţi, experţi, interpreţi, traducători, lichidatori judiciari a documentelor din dosarele aflate pe rolul instanţelor. În funcţie de capacităţile de scanare şi resursele umane disponibile, în aplicaţie vor putea fi vizualizate, la momentul lansării, toate documentele din dosare (pentru curtea de apel şi instanţele arondate Tribunalului Botoşani) ori doar cele întocmite de instanţe, urmând ca, pe măsura realizării operaţiunilor de scanare, să fie disponibile toate documentele (pentru Tribunalul Suceava şi instanţele arondate).
Şedinţe de judecată transmise online
Aplicația de transmitere securizată a documentelor (TDS) permite transmiterea online a documentelor întocmite de instanţe, însoţite de semnătura electronică, pentru părţile şi reprezentanţii acestora care pun la dispoziţia instanţelor o adresă de e-mail şi un număr de telefon. Aplicaţia permite vizualizarea, în timp real, a derulării şedinţelor de judecată, deosebit de utilă mai ales pentru avocaţi, care îşi pot, astfel, programa activităţile zilnice de asistenţă ori reprezentare juridică.
În schimb, aplicaţia de programare online vine în ajutorul tuturor justițiabililor, mai ales pentru activităţile care necesită prezenţa fizică la registraturile şi arhivele instanţelor.
„Aplicaţiile implementate sunt însoţite de instrucţiuni de utilizare, accesul fiind deosebit de facil, inclusiv de pe telefonul mobil, urmând a fi complet operaţionale, pentru toate instanţele arondate, începând cu 5 noiembrie 2020, dată până la care se vor efectua testări, în funcţie de traficul înregistrat. Deosebit de aceste aplicaţii informatice care se înscriu în tendinţa actuală de digitalizare a justiţiei, site-ul cuprinde informaţii despre organizarea, compunerea, conducerea şi competenţa instanţelor, practica judiciară relevantă, precum şi un ghid cu întrebări şi răspunsuri pentru cetăţenii care se adresează instanţelor de judecată”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de Curtea de Apel Suceava.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul şi colaborarea specialiştilor IT de la Tribunalele Arad şi Bucureşti, şi de la Curţile de Apel Galaţi, Constanţa şi Bucureşti.