spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTCe faci dacă ai o formă uşoară de COVID sau eşti asimptomatic

Ce faci dacă ai o formă uşoară de COVID sau eşti asimptomatic

Guvernul a permis printr-o Ordonanţă de Urgenţă ca pacienţii cu forme uşoare de coronavirus să nu mai fie obligaţi să stea internaţi. Ce spun medicii de familie despre actul normativ? Pentru prima dată de la începutul pandemiei, în România au fost raportate peste 5.000 de infectări în 24 de ore.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Medicii de familie vor monitoriza starea de sănătate a pacienţilor diagnosticaţi cu forme uşoare şi medii a COVID-19, precum şi a celor asimptomatici, după ce joi a fost aprobată Ordonanţa de Guvern care permite acest lucru. Astfel, pacienţii vor fi monitorizaţi de medicii de familie până la confirmarea infecţiei, dar şi ulterior, pentru a mai reduce din presiunea existentă în acest moment pe sistemul medical.

„În principiu, considerăm că nu este nevoie de consult fizic, condiţiile pentru a vedea în siguranţă un pacient COVID sunt foarte dificile, e nevoie de un loc unde să te schimbi, nu poţi să te schimbi în siguranţă în casa pacientului, nici pe casa scării şi nu poţi nici să mergi în halat pe stradă“, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor Iaşi.

Noutatea este că medicii de familie vor primi 105 lei pentru fiecare caz care va fi monitorizat, iar concediile medicale pentru aceste persoane şi pentru cei aflaţi în izolare vor fi emise tot de ei.

„Plata medicilor de familie se face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct, de natură civilă, care va fi încheiat de casa de asigurări de sănătate cu reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în cadrul căruia medicul de familie îşi desfăşoară activitatea. Finanţarea serviciilor de monitorizare se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate“, au precizat reprezentanţii CNAS.

Conform Ministerului Sănătăţii, persoanele care prezintă simptome specifice trebuie să rămână la domiciliu până se confirmă sau se infirmă diagnosticul, iar dacă se infirmă, pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical până la rezolvarea problemelor de sănătate.

Dacă testul confirmă infecţia, dar persoana nu prezintă simptome sau manifestă o formă uşoară, va putea rămâne izolată la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie, fără să mai fie nevoie de evaluarea unui medic specialist, concediul medical fiind emis de medicul de familie.

Totodată, persoanele asimptomatice care se testează, dar la care testul iese pozitiv, pot rămâne tot în grija medicului de familie, care le va acorda concediu medical pentru perioada de izolare.

Cei care sunt contacţi direcţi ai unei persoane sau care vin dintr-o zonă roşie vor rămâne sub monitorizarea medicului de familie care le va emite concediu medical.

Ce prevede ordonanța

Persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 rămân la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de COVID-19.

În cazul în care persoana are simptome dar diagnosticul este infirmat, pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical până la remediarea problemelor de sănătate.

În cazul în care testarea confirmă că persoana este infectată cu COVID-19, dar nu prezintă simptome sau manifestă o formă uşoară a bolii, poate rămâne izolată la domiciliu, în monitorizarea medicului de familie, fără a mai fi necesară evaluarea unui medic specialist şi va primi concediu medical de la medicul de familie.

Persoanele fără simptome care se testează, iar testul este pozitiv (asimptomatici), pot rămâne în monitorizarea medicului de familie, care le acordă concediu medical pentru perioada de izolare.

Persoanele pentru care DSP instituie măsura carantinării (contact direct cu persona infectată sau vine din zona roşie) vor primi concediu medical de carantinare de la medicul de familie, în baza deciziei DSP.

Situaţia epidemiei din România provoacă îngrijorare în UE

Ţara noastră a fost inclusă pe o listă de state care provoacă îngrijoare privind răspândirea virusului de specialiştii de la Centrul European pentru Control al Bolilor, într-un raport publicat vineri. Unul dintre criteriile avute în vedere este numărul de infectări zilnice în rândul populaţiei vârstnice din ultimele 14 zile, care depăşeşte 60 la suta de mii de locuitori.

Îngrijorare stârneşte şi numărul zilnic de decese care a trecut de 10 la un milion de locuitori.

Vineri, singurele ţări europene considerate stabile din punct de vedere epidemiologic erau Finlanda, Cipru, Estonia şi Grecia.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
2.2 °
87 %
1.4kmh
58 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...