UDMR a depus liste de candidaţi la alegerile parlamentare, complete şi parţiale, în toate judeţele ţării, dar şi pentru străinătate.
Organizaţia clujeana a UDMR pe listele de la Botoşani
Și la Botoșani UDMR a depus liste complete atât pentru alegerile de la Camera Deputaților, cât și la cele pentru Senat. Deși în Botoșani avem o comunitate maghiară, e drept foarte mică, niciunul dintre cei 13 candidați nu locuiește în județ, chiar dacă experiența ultimelor rânduri de alegeri arată că UDMR a luat la Botoșani câteva sute de voturi bune, care ar putea intra în caruselul național al redistribuirilor. Majoritatea candidaților fac parte din organizația clujeană a UDMR.
Lista la Senat este deschisă de Carol Okoș, fostul viceprimar al comunei Gilău, iar pe locul 2 este primarul comunei Moldovenești, Ioan Mărginean. La Camera Deputaților, deschide lista consilierul județean de Cluj, Geza Antal, iar pe poziția secundă o tânără politiciană a UDMR, Zsuzsanna-Emse Csorba, în vârstă de 27 de ani, din comuna clujeană Sic.
Strategia UDMR este să adune cât mai multe voturi din fiecare județ, iar lipsa candidaților dintr-un județ sau altul ar sabota partidul în încercarea de a face pragul electoral de 5%.
În judeţ sunt câteva sate care sunt adevărate „fiefuri” ale UDMR
La alegerile prezidențiale de anul trecut, Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a obținut 716 voturi, iar la alegerile europarlamentare, UDMR a luat la Botoșani 934 de voturi. În urma sesizărilor făcute de unii candidați, a fost deschisă și o anchetă in rem, care a rămas fără rezultat. Analizând rezultatele la alegerile europarlamentare, putem spune că în judeţ sunt câteva sate care sunt adevărate „fiefuri” ale UDMR. Unul dintre acestea este Vânători (Gorbăneşti), unde UDMR a înregistrat un scor electoral de 3,1%. Procente ridicate a obţinut minoritatea maghiară la Şupitca (Coşula) – 2,5%, Brehueşti (Vlădeni) – 2,4% şi Lunca – 2,25%.
La alegerile parlamentare de acum patru ani, UDMR a obținut la Botoșani doar 283 de voturi la Senat și 239 de voturi la Camera Deputaților, iar la nivel național aproximativ 440.000 de voturi. Interesant este că UDMR are reprezentanți în fiecare secție de votare, iar aceștia sunt, în genere români, care pentru a primi delegația în secție, care le aduce câteva sute de lei în buzunar, votează, de regulă, cu partidul etniei maghiare.