O nouă serie de concentratoare de oxigen a ajuns în judeţ vineri după amiază. Este vorba despre 28 de aparate de oxigen pe care DSP le-a obţinut pentru Spitalul Judeţean (SJU) de la Fundaţia Mereu Aproape.
Trei bolnavi conectaţi la aceeaşi sursă de oxigen
Aceste aparate, pe lângă cele 15 primite de la asociaţia condusă de Vlad Plăcintă, au fost deja distribuite în saloanele din cadru Secţiei de Boli Infecţioase. „Situaţia devenea tot mai critică. Am ajuns în situaţia de a nu mai putea aproba transferul pacienţilor la noi pe secţie, pentru că nu aveam unde să îi conectăm la oxigenoterapie. Din 89 de paturi erau 27 de surse de oxigen. Staţia de oxigen nu face faţă şi dacă aveam trei bolnavi într-un salon, care să aibă nevoie de oxigen, doi se conectau la aceeași sursă, în perete, iar al treilea la un concentrator”, a spus medicul primar infecţionist Valentina Morcov, şefu secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU.
„Unii bolnavi de covid au nevoie de oxigen chiar din două surse”
Ajutorul a fost unul nesperat şi foarte rapid, fiind promisiunea că săptămâna viitoare vor mai ajunge două astfel de aparate, care au fost achiziţionate de la o firmă din Galaţi. „Aceste aparate au fost donate de către cei de la Fundaţia Mereu Aproape, după apelul nostru pentru ca bolnavii din secţiile Covid să poată fi ajutaţi. Practic nevoie de oxigen a pacienţilor internați depăşeşte cu mult capacitatea surselor de oxigen din spital. Unii bolnavi de covid au nevoie de oxigen chiar din două surse”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoșani.
Concret, pacienții care vor fi conectaţi la aceste aparate vor avea un aport mai mare de oxigen, care încearcă să suplinească faptul că plămânii lor lucreză la o capacitate mai mică. „Acest aparat concentrează oxigen din aer şi îl administrează pacientului printr-un tubuşor la care este ataşată o mască sau ochelari nazali. Îmbunătăţeşte catitatea de oxigen în aerul pe care pacientul îl inspiră. Astfel compensează parţial disfuncţia pulmonară pe care o are pacientul grav cu Covid19”, a mai spus medicul Valentina Morcov.
Sprijin oferit de Fundaţia „Mereu aproape” şi Lidl
Reprezentanţii fundaţiei de la Bucureşti au emis şi un comunicat, în care precizează valoarea aparatelor şi sponsorul care a ajutat la achiziţie. „Fundaţia „Mereu Aproape” si partenerul său Lidl Romania oferă cadrelor medicale din Botoşani 30 de concentratoare de oxigen staţionare de 10 litri, răspunzând astfel apelului făcut de directorul DSP Botoşani, doamna doctor Monica Adăscăliţei. 10 aparate au fost cumpărate de Mereu Aproape din bani de la Teledon iar celelalte 20 au fost achiziţionate cu sprijinul financiar Lidl. Valoarea celor 30 de aparate cu accesoriile lor depăşeşte 39 de mii de Euro”.