spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTDouă comune botoșănene ocolite de Covid-19

Două comune botoșănene ocolite de Covid-19

♦ Chiar dacă în ultima lună numărul cazurilor în municipiul Botoșani a sărit bine de o mie, iar la Dorohoi aproape s-a dublat, două comune din Estul județului au rămas neatinse de teribilul virus

Doar două comune botoşănene mai rămăseseră neafectate de nemilosul virus SARS-CoV-2 până pe 19 octombrie. Este vorba de comune situate în Estul județului: Ripiceni și Dobârceni. De asemenea, în zonă, mai spre Sud, sunt alte trei comune cu câte un caz: Răuseni, Santa Mare și Românești. Tot cu un singur caz se pot lăuda comunele din centrul județului Vorniceni și Corlăteni, dar și Hilișeu-Horia (Nord-Vest).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Peste 1.100 de cazuri într-o lună, în municipiu

La polul opus, aşa cum era de aşteptat, cele mai multe cazuri s-au înregistrat, până pe 19 octombrie, la ora 10:00, la nivelul municipiului Botoşani. Este vorba de 1.102 cazuri dintre cele 2.291 înregistrate până la acel moment la nivelul judeţului, adică undeva la 48% din totalul cazurilor. În ultima lună, se poate observa că numărul cazurilor din municipiul reședință de județ a crescut cu aproape 50%, pe 12 septembrie înregistrându-se 745 de cazuri.

La începutul pandemiei, puteam vorbi de un focar masiv în rândul cadrelor medicale, când s-au îmbolnăvit peste 200 de angajați ai sistemului sanitar. Acum vorbim de o dispersie comunitară, tot mai multe focare fiind descoperite în instituțiile din oraș.

Număr dublu de cazuri în Dorohoi

Acelaşi lucru se poate spune şi despre municipiul Dorohoi. În ultimele săptămâni acesta a devenit un adevărat focar, numărul cazurilor crescând mai mult decât dublu în ultima lună de la 150 la 327. De altfel, numai în ultimele două săptămâni s-au înregistrat cam tot atâtea cazuri, 137, cât în primele șapte luni la un loc de la debutul pandemiei.

Din acest motiv, Dorohoiul a ajuns la o rată de incidență de aproape 4‰ în ultimele două săptămâni și de aproximativ 11‰ de la începutul perioadei. În acest context, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis includerea Dorohoiului în scenariul roșu, adică școlile funcționează doar în regim online, în timp ce sălile de spectacole, restaurantele și sălile de jocuri de noroc au activitatea suspendată. Și aici, dacă în primele șapte luni vorbeam de faptul că jumătate de infectări proveneau din rândul cadrelor medicale, acum este vorba de o dispersie comunitară, cu focare în lumea preoțească, dar și în centrele sociale.

Și copiii cad victime

În cele două municipii au apărut cazuri și în rândul copiilor, dar directorul interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Monica Adăscăliței, susține că acestea nu au neapărat legătură cu începerea școlilor, ci mai degrabă cu infectarea comunitară. „Toate cazurile la copiii pe care îi avem pozitivi sunt din familii, nu s-au contaminat la școală. Nu am avut cazuri de copii pozitivi și părinți negativi”, a mai spus șefa DSP.

În ultima lună au fost raportați 51 de copii care s-au îmbolnăvit de Covid-19, dintre care doi cu vârsta mai mică de patru ani. Situația s-a agravat față de luna precedentă când au fost raportate doar 28 de cazuri în rândul copiilor. De altfel, până pe 16 septembrie, DSP raportase 76 de copii care au contactat virusul SARS-CoV-2 și au dezvoltat boala. Trebuie spus că 31 dintre copiii infectați până pe 14 octombrie sunt din sistemul social de protecție, în special de la Dorohoi și Trușești.

Comunele limitrofe orașelor grav afectate

Analizând harta judeţului se mai poate observa că focare importante, care nu pot fi rupte de ceea ce s-a întâmplat în municipiul reşedinţă de judeţ, s-au dezvoltat în comunele limitrofe acestuia. Este cazul comunei Mihai Eminescu, 61 de cazuri, dar și a comunei Răchiţi, 44 de cazuri, unde boala a evoluat în special într-un centru de bătrâni privat.

Multe cazuri s-a înregistrat și într-o altă comună situată în apropierea municipiului, unde s-au dezvoltat zone rezidențiale importante, Curteşti, 39 cazuri. Extrapolând, aceeaşi imagine se dezvoltă şi în jurul municipiului Dorohoi, unde avem Broscăuţi cu 15 cazuri, dar şi Văculeşti şi Şendriceni cu 14, respectiv 13 cazuri.

În cazurile localităţilor din jurul celor două municipii se poate vorbi de un efect de contagiune, în sensul că multe persoane care activează în Botoşani şi Dorohoi locuiesc de fapt în zonele preorăşeneşti, făcând naveta.

Focare influenţate de centrele sociale

Focare importante în economia pandemiei de Covid-19, s-au dezvoltat şi în alte zone, dar izolat, în judeţ. Este cazul Voronei, unde s-au înregistrat 49 cazuri, dar şi a oraşelor Darabani (36), Săveni (31), Flămânzi (25) şi Bucecea (21). Comune fruntașe la numărul de cazuri de Covid sunt: Vorona cu 49 de cazuri, Dersca – 37 de cazuri, Adășeni cu 36 de cazuri și Trușești cu 27 de cazuri. În ultimele trei comune, numărul mare de cazuri este influențat de centrele sociale care există acolo.

Crește și numărul deceselor

Şi distribuţia teritorială a deceselor urmăreşte şi harta îmbolnăvirilor. 64 dintre cele 121 de decese înregistrate până la începutul săptămânii au fost în municipiul reşedinţă de judeţ. La mare distanţă vine municipiul Dorohoi cu șase cazuri și comunele Mihai Eminescu și Vorona cu câte cinci cazuri. În comuna Răchiţi s-au înregistrat patru cazuri, dar aici este o situaţie aparte. Victimele nemilosului virus sunt bătrâni dintr-un centru privat de îngrijire afectat de Covid-19.

Chiar dacă acum au reînceput să apară tot mai multe cazuri, județul Botoșani ocupă un onorant loc 31 la nivel național în topul cazurilor de îmbolnăviri. Situaţia putea fi mult mai bună dacă nu aveam explozia din ultima lună când s-au înregistrat peste un sfert din numărul total de cazuri din județul Botoșani..

„Foarte mulţi dintre cei pozitivi au participat la tot felul de petreceri private pe la munte sau în zone izolate. În ultima perioadă, toţi am lăsat garda jos, iar acest lucru ne poate costa grav”, a conchis medicul Monica Adăscăliţei.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
84 %
2.4kmh
7 %
lun
2 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...