La un an după incendiul care a poluat masiv mediul înconjurător de la depozitul de deşeuri din satul Victoria (comuna Stăuceni), administrat de firma suceveană Diasil, un nou incident grav de mediu a avut loc în zonă.
Reprezentanți ai Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) și ai Serviciului pentru Gospodăria Apelor (SGA) Botoșani au constatat, la începutul săptămânii, că operatorul deversa levigat (n.r. – apa murdară cu rezidurile de deșeuri) din depozit prin intermediul unui canal de desecare al SGA direct în cursul de apă Burla, care alimentează acumularea piscicolă de la Sulițoaia. Apa murdară a ajuns deja până la Sulițoaia, în coada acumulării în zona cu stuf, fugărind puietul de pește în adânc. La avertizarea comisarilor GNM Botoșani, administratorul a blocat cursul de apă, mai ales că în amonte el construiește o nouă acumulare, la Blândești. „Unda de viitură s-a propagat pe Burla până la Sulițoaia. Bine că nu avem mortalitate piscicolă acolo, iar administratorul acumulării a putut să o protejeze”, a declarat Cristina Ionela Kashyap, comisarul șef al GNM Botoșani.
Probleme la gestionarea depozitului
Din primele cercetări la fața locului se pare că problema a pornit de la gestionarea greșită a activității depozitului în contextul ploilor din ultima perioadă.
În urmă cu un an, în zona de colectare a deșeurilor de plastic, la Stăuceni izbucnea un incendiu masiv, pompierii având nevoie de două zile pentru a-l stinge. Focul a afectat o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi şi o cantitate de deşeuri de aproximativ 8.000 de metri cubi, iar cauza avansată de pompieri a fost autoaprinderea materialelor depozitate acolo din cauza inexistenței instalației de captare a gazului.
Atunci, pe lângă amenzile de 130.000 de lei aplicate de Garda de Mediu, administratorului depozitului i s-a trasat măsura de a monta instalația de captare de gaz, mai ales că pe anumite zone din groapă se atinsese de mult înălțimea care impune acest lucru prin proiect. Acum, în urma controlului s-ar fi constatat că tocmai montarea acestei instalații de gaz ar fi dus la poluare. Pentru a o putea monta, angajații depozitului au fost nevoiți să împingă deșeurile în zonele în care băltea apa pluvială, iar aceasta a revărsat. Astfel, din corpul depozitului a început să se scurgă levigat direct în rigola perimetrală de colectare a apelor pluviale și prin intermediul unui colector din beton, în sistemul de descărcare în trepte, către canalul de desecare cu evacuare finală al SGA în pârâul Burla.
Măsuri impuse de comisarii de mediu
Comisarii de mediu au mai constatat că, „levigatul de pe corpul depozitului ajunge într-un bazin tampon cu volumul de 600 metri cubi”, care, la data controlului, era plin. „În zona de deversare a levigatului se simțea un puternic disconfort olfactiv. Unda de levigat a ajuns în acumularea piscicolă Sulițoaia, iar reprezentanții SGA Botoșani și APM (n.r.
– Agenției pentru Protecția Mediului) Botoșani au prelevat probe de apă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a GNM Botoșani.
Potrivit aceleași surse, comisarul care a efectuat controlul a stabilit măsuri, „o parte dintre acestea cu caracter urgent”. Acestea sunt: „stoparea evacuării levigatului în cursul de apă Burla; prelevarea de probe din apa subterană, sol, precum și din cursul de apă, pe lungimea undei de poluare, cu un laborator acreditat RENAR; se interzice pomparea levigatului și a concentratului pe corpul depozitului; decontaminarea factorilor de mediu afectați de deversarea levigatului în cursul de apă Burla și punerea în funcțiune, la capacitatea proiectată, a stației de epurare a levigatului”.
De asemenea, administratorul depozitului va trebui să vidanjeze surplusul de levigat și să-l trateze la o stație de epurare autorizată, să efectueze o expertiză tehnică în vederea determinării integrității membranei de hidroizolație a depozitului de deșeuri și să oprească montarea instalației de captare gaz până primește actul de reglementare emis de APM Botoșani. Mai mult, el va trebui să acopere cu un strat de pământ de 30 de centimetri întreg corpul depozitului.
Reprezentantul Diasil a refuzat să semneze procesul verbal de constatare, motiv pentru care sancțiunile îi vor fi comunicate prin poștă. Se pare că acestea se vor ridica la nivelul amenzilor de anul trecut, care au fost contestate în instanță, procesul nefiind finalizat nici până în prezent.