spot_img
miercuri, noiembrie 27, 2024
HomeLocal BTPandemia prinde viteză și la Botoșani (grafice)

Pandemia prinde viteză și la Botoșani (grafice)

♦ Și la noi în județ avem de a face cu o explozie a numărului de cazuri de Covid-19, care în ultima lună de stare de alertă a fost triplu față de luna anterioara și dublu față de cea mai grea lună din starea de alertă.
♦ Și numărul infectărilor printre copii a crescut cu aproape 80% mai mult decât în ultima luna de vacanță.
♦ Directoarei DSP, Monica Adăscăliței, susține că petrecerile, relaxări prost înțelese și chiar activitatea politică sunt principalele cauze și nu școala.

Județul Botoșani se menține printre județele cu cele mai puține cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dar situația s-a înrăutățit dramatic față de celelalte luni de stare de urgență sau de alertă. În perioada 15 septembrie – 14 octombrie înregistrându-se nu mai puțin de 627 de cazuri, cu două treimi mai mult decât în a doua lună de stare de urgență, 15 aprilie -14 mai, când la Botoșani se înregistrau cele mai multe cazuri, majoritatea din cauza spitalului care devenise focar Covid-19 și triplu față de luna precedentă de stare de alertă, 15 august – 14 septembrie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Relaxare prost înțeleasă

Acum, însă avem o dispersie a virusului în comunitate, cauzată de mai mulți factori favorizanți: începerea școlilor, campania electorală și alegerile locale, petrecerile private în care nu se mai țin cont de nicio regulă sanitară. Așa se face că de la o medie zilnică cu o singură cifră, pe care am înregistrat-o în lunile de vară, în plină perioadă de concedii, și chiar în prima lună de toamnă, am ajuns acum la o medie zilnică a cazurilor de peste 20, chiar 21.

Era de așteptat să avem această evoluție! Uitați-vă la modul în care a fost înțeleasă relaxarea! Avem weekend-uri prelungite, petreceri private cu zeci de persoane în cabane de la munte. În weekend nu mai găsește niciun loc la pensiunile din Suceava. Apoi, dacă apare un caz, persoana respectivă nu este sinceră în ancheta epidemiologică și nu declară toți contacții. Unii pot fi pozitivi și contagioși și neizolându-se pot dispersa în masă virusul”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, directorul interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Zeci de cazuri și în rândul copiilor

Șefa sănătății botoșănene speră ca această exploze de cazuri să nu ajungă să afecteze activitatea școlilor. Ea susține că influența începerii școlilor este marginală în explozia de cazuri din ultima lună, copiii reprezentând doar 8% din totatul îmbolnăvirilor centralizate. „Toate cazurile la copii care îi avem pozitivi sunt din familii, nu s-au contaminat la școală. Nu am avut cazuri de copii pozitivi și părinți negativi”, a mai spus șefa DSP.

În ultima lună au fost raportați 51 de copii care s-au îmbolnăvit de Covid-19, dintre care doi cu vârsta mai mică de patru ani. Situația s-a agravat față de luna precedentă când au fost raportați doar 28 de cazuri în rândul copiilor. De altfel, până pe 16 septembrie, DSP raportase 76 de copii care au contactat virusul SARS-CoV-2 și au dezvoltat boala. Trebuie spus că 31 de copiii infectați până pe 14 octombrie sunt din sistemul social de protecție, în special de la Dorohoi și Trușești.

Persoanele active – cei mai mulți infectați

Majoritatea noilor cazuri s-au raportat la categoria de vârstă 19-65 de ani – 444 de cazuri, în timp ce peste 65 de ani au fost depistate 132 de persoane bolnave de Covid. Astfel, nu se poate să nu remarcăm și influența campaniei electorale și a alegerilor la această înmulțire a cazurilor. De altfel, pe ultima sută de metri a campaniei electorale au apărut candidați infectați, iar în jurul unui dintre aceștia s-a dezvoltat focarul de la centrul social de la Dersca. De asemenea, la o săptămână după alegeri am avut primari internați în spital cu Covid-19, iar printre infectați au fost și membri ai comisiilor din secțiile de votare, care s-au pozitivat exact în intervalul de două săptămâni de la alegeri. Punctul de inflexiune statistic al creșterii exponențiale a numărului de cazuri în județ a fost data de 5 octombrie, situată la opt zile de la alegerile locale.

Vârstnicii îngroașă rândul morților

Un alt aspect negativ al evoluției pandemiei de Covid în ultima lună a stării de alertă îl reprezintă creșterea numărului morților. Astfel, dacă cu o lună în urmă s-au înregistrat opt decese atribuite nemilosului virus, în luna analizată avem aproape dublu, 14.

Șapte dintre decesele înregistrate în ultima lună au fost la bărbați și șapte la femei, chiar dacă raportul noilor bolnavi de Covid-19 a fost net în favoarea femeilor, 345 la 282. Majoritatea deceselor, 12, au survenit la persoane cu vârste de peste 60 de ani. Cele mai multe, șase, au fost la categoria de vârstă 70-79 de ani, în timp ce câte patru s-au înregistrat la categoria 80-89 de ani. Doi dintre morți aveau vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, iar din categoriile de vârstă 40-49 de ani, respectiv 50-59 de ani a decedat câte o persoană.

Crește numărul testelor

Analiza datelor statistice ale ultimei luni arată și aspecte pozitive, în sensul că a crescut și numărul testelor efectuate. Astfel, în cele 30 de zile au fost făcute 8.856 de teste, dintre care 6.032 la persoane unice, adică vorbim de un număr cu 361 de persoane unice testate în plus față de perioada 15 august – 14 septembrie. Chiar dacă testele au crescut cu numai cinci-șase procente, incidența noilor cazurilor s-a triplat aproape de la 3,9% la 10,4%, în timp ce incidența cazurilor pozitive în total teste, unde includem și retestările a ajuns la 9,6%.

Zilele cele mai negre ale celei de a cincea lună a stării de alertă au fost 8 și 13 octombrie, cu câte 46 de cazuri și 9 octombrie cu câte 43 de cazuri. Trebuie spus că au fost și cinci zile în care numărul cazurilor a fost mai mic de 10. Vorbim de datele de 21 septembrie – patru cazuri, 22 septembrie – cinci cazuri, 27 septembrie – șapte cazuri și 16 și 20 septembrie – nouă cazuri.

Testele majorităţii botoşănenilor depistaţi pozitiv au fost prelucrate la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, adică 500, în timp ce 127 cazuri pozitive au fost puse în evidenţă de laboratoarele private. Acestea din urmă s-au înregistrat în special în rândul persoanelor care și-au făcut testul Covid la cerere. O parte din testele făcute la alte centre a fost cauzată și de capacitatea de testare a spitalului, care nu a mai putut face față numărului mare de solicitări. Așa s-a ajuns să se apeleze la serviciile unui laborator din Iași aflat în Programul Național de Testare.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
91 %
1kmh
100 %
mie
7 °
joi
8 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Le mai curăță odată, că de alegeri nu s-a văzut deloc bine și uite ce a ieșit.

EDITORIAL

După cum era și normal, materialele de presă scrise de colegii mei despre activitatea parlamentarilor botoșăneni au stârnit un interes uriaș. Am primit neobișnuit...

EPIGRAMA ZILEI

Despre siguranță latră Uitând de niște indicii : Oastea-i lăsată la vatră, Vatra la ... servicii! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...