sâmbătă, aprilie 26, 2025
AcasăLocal BTDin patrimoniul Memorialului Ipoteşti - Manuscris Livia Maiorescu // note cu...

Din patrimoniul Memorialului Ipoteşti – Manuscris Livia Maiorescu // note cu privire la Jurnalul  lui Titu Maiorescu

Prima ediție a „Însemnărilor” lui Titu Maiorescu, cu introducere, note, facsimile și portrete, publicate de I. Rădulescu-Pogoneanu, cuprindea 3 volume: primul volum apărea în 1937 și includea perioada 1855 – 1880; al doilea (1880 – 1886) – în 1940;  al treilea (1887 – 1891) – în 1943. Ediția rămânea neterminată.

La apariția celui de-al doilea volum din ediția Rădulescu-Pogoneanu, Mihail Sebastian califica jurnalul maiorescian „document” neprețuit, „de prim ordin”, „dar nu operă”, fiind lipsit de frumusețe literară:

Dacă paginile din adolescență, până la 1859, sunt scrise uneori cu o neașteptată exaltare, cu izbucniri, efuziuni și disperări, ce adaogă portretului moral al lui Maiorescu trăsături nebănuite (…), jurnalul de mai târziu, al omului matur, devine cu trecerea timpului nu numai sobru și reținut – lucru ce poate fi dat pe seama vârstei – dar eliptic, grăbit, impersonal, ca un simplu carnet în care se consemnează scurt, aproape fără adnotare, veniturile, cheltuielile, călătoriile, întâlnirile. Este pe alocuri mai mult o agendă decât un jurnal” (M. Sebastian, Titu Maiorescu și „Jurnalul său” // „Revista Fundațiilor Regale”, nr. 3 din 1 martie 1940, p. 609).

În 1940,  nu reieșea de nicăieri (deși M. Sebastian o admitea pentru mai târziu) posibilitatea publicării jurnalului în întregime.  Probabil, nu era cunoscut nici numărul exact al caietelor, în care Maiorescu își făcuse notele. Acestea erau păstrate de Livia Maiorescu, care revine, după o îndelungată absență (T. Maiorescu consemna data plecării ei: „Sâmbătă 20 Dec. 1886/1 Ian. 1887. Astăzi dejunat la Clara, mult mai liniștită și sigură. Ele pleacă mâine” – Însemnări zilnice, Vol. II [1881-1886], București, p. 372), în România, în 1941, cu fiicele sale și două nepoate, stabilindu-se la Câmpulung-Muscel.

Pe 26 martie 1944, Livia Maiorescu îi transmitea, posibil (după cum reiese din dedicația de pe o fotografie a Liviei Maiorescu: „Livia Dymsza născ. Maiorescu ca semn de amintire D-lui Torouțiu cu făgăduința D-sale de a publica în întreg scrierile D-lui Maiorescu. București. Novembre 1942”), lui I. E. Torouțiu  „toate caietele  legate și nelegate 1, 2, 3, 4, 5, 6, 6bis, 7, 7bis, 8, 9, 10, 11, 12, 13 din Însemnări zilnice (…) publicate, adecă 14 bucăți”. Din documentul păstrat în Fondul Documentar Ipotești, reiese că persoana care semna de primire urma să le primească „pe cele nepublicate”.  Parte din aceste caiete ajung, într-un final, la Biblioteca Naţională a României –  30 din 42 de caiete – și la  Biblioteca Academiei Române – 12 caiete. Se întrevede, astfel, posibilitatea editării „Însemnărilor”, care va fi  reluată, în 1975, de Georgeta Rădulescu-Dulgheru şi Domnica Filimon, ajunsă la nouă volume, dar rămasă neterminată, și în 2013, de Bogdan Mihai Dascălu.

Ala Sainenco, Memorialul Ipoteşti

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
15 ° C
15 °
13.9 °
80 %
1.3kmh
69 %
S
18 °
D
14 °
lun
17 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Iată o metodă bună ca să nu mai urle muzica aia din boxele mașinilor din trafic.

EDITORIAL

Dacă în urmă cu câteva săptămâni mă plângeam de faptul că subiectele jurnalistice locale sunt efectiv căzute în umbra celor naționale și mondiale, iată...

EPIGRAMA ZILEI

Până la nuntă, ia seama, Fetele gătesc ca mama ; După ce nunta e gata, Sunt neveste, beau ca ... tata! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...