Consiliul Judeţean şi-a exprimat dreptul de preemţiune în privinţa uneia dintre cele mai frumoase clădiri vechi din municipiul Botoşani. Este vorba de Casa Moscovici, aflată pe Calea Națională, imobil inclus în lista monumentelor istorice. Proprietarul, societatea Nord Proiect, intenţionează să vândă imobilul. Potrivit prevederilor legale în vigoare, a notificat Ministerul Culturii, Primăria municipiului Botoșani şi Consiliul Judeţean pentru a vedea dacă aceste autorități sunt interesate de achiziția imobilului. Aceasta este procedura obligatorie în cazul intenției de valorificare a unor monumente istorice. Potrivit comunicărilor oficiale, atât Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, cât și Primăria municipiului Botoșani, au decis să nu exercite dreptul de preemțiune. În schimb, Consiliul Judeţean a dat un răspuns favorabil.
Spaţiu ideal pentru un muzeu de artă
Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean, s-a declarat încântat de decizia conducerii Consiliului Judeţean de a cumpăra acest imobil. Până la cumpărare mai sunt necesari însă câţiva paşi. „Durează un pic pentru că este necesară o expertizare, respectiv o evaluare a imobilului. După aceea, trebuie să fie şi consilierii judeţeni de acord cu cumpărarea imobilului. Sperăm să fie găsită suma necesară achiziţionării acestei clădiri emblematice pentru că ar fi o mare pierdere dacă nu s-ar cumpăra. Imobile de genul acesta nu se prea găsesc, mai ales că se află în zona centrală”, a precizat Aurel Melniciuc.
La parterul clădirii se află Secţia de Împrumut copii a Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” şi Cabinetul de numismatică şi filatelie. La etaj, potrivit celor precizate de Aurel Melniciuc, ar putea fi amenajat un muzeu de artă. „Sperăm să ne mutăm acolo, pe durata celor patru ani în care va fi reabilitat sediul Muzeului Judeţean, iar după aceea să amenajăm un muzeu de artă. Noi stăm cu tot patrimoniul, 2500 de piese – tablouri şi sculpturi – în subsol. Ar fi o şansă mare pentru noi achiziţionarea acestui imobil”, a concluzionat Aurel Melniciuc.
Imobilul a fost refăcut de bancherul evreu Boris Moscovici
Construită înainte de anul 1872, Casa Moscovici a fost refăcută după 1888 de bancherul evreu Boris Moscovici. Bancherul a fost cel care i-a dat și actuala arhitectură eclectică de factură baroc-palladian. Ulterior, imobilul a fost vândut către Camera de Comerț, care a folosit-o în perioada interbelică. La 1 Mai 1944, Consiliul de Administraţie a închiriat trei camere pentru Serviciul Sanitar al oraşului, două apartamente pentru Circumscripţia III Poliţie, iar la etaj pentru Instanţa Specială de Judecată, „Tribunalul”. Ulterior, clădirea a fost destinată Bibliotecii Judeţene Botoşani.
Câțiva ani mai târziu, societatea „Nord Proiect” SA a preluat imobilul, iar acum intenționează să-l vândă. Clădirea a fost înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2010. Potrivit unei evaluări realizată în luna iunie, clădirea și terenul de sub ea ar valora aproximativ 630.000 euro.