Federaţia Sindicatelor din Servicii Comunitare şi Utilităţi Publice a solicitat sporuri de Covid şi pentru muncitorii care lucrează la salubrizare, dar şi pentru cei din staţiile de epurare, inclusiv laboratoarele unde se face analiza apei. Sadovei, vicepreşedintele federaţiei, a declarat că demersurile au fost începute încă din luna iunie.
„Am trimis toate adresele după ce au început să li se acorde celor din linia întâi, de la sănătate, au mai beneficiat poliţiştii, cei din asistenţa socială. Muncitorii care în timpul stării de urgenţă erau singuri la lucru pe stradă şi în staţii de epurare, nu primesc nimic, nici măcar atenţia cuvenită, să li se spună <mulţumesc>”, a spus Cristian Sadovei.
Potrivit liderului sindical, demersurile au vizat introducerea celor două activităţi în categoria celor de linia întâi. „Credeam că actualul Guvern o să se uite puţin şi la aceşti muncitori, de la salubrizare şi staţiile de epurare, însă nu am găsit înţelegere. Nu am primit nici un răspuns, însă noi vom continua demersurile. Acum guvernanţii aşteaptă alegerile. Pe primul loc sunt alegerile şi după aceea sunt oamenii, cei care vor mai rămâne în România”, a explicat Cristian Sadovei.
Fonduri cerute şi pentru echipamente de protecţie
În demersurile privind sprijinirea muncitorilor de la cele două societăţi, liderul sindical a beneficiat de aceeaşi „atenţie” şi din partea Consiliului Judeţean. „Am făcut adresă şi la Consiliul Judeţean să ne ajute deoarece s-au consumat fonduri care nu erau prevăzute în buget pentru măşti, mănuşi, dezinfectanţi. Ni s-a răspuns că angajatorul are obligaţia să asigure echipamente de protecţie. Bine, situaţia este alta în stare de normalitate, pe când în pandemie asigurarea echipamentului de protecţie presupune costuri suplimentare. Noi am făcut demersuri pentru Nova Apaserv şi Urban Serv, dat fiind faptul că şi societatea de salubrizare are activitate şi în judeţ”, a concluzionat liderul sindical.