Astăzi, în finalul slujbei de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, preotul Grigore Diaconu a arătat că Sfânta Cuvioasa Parascheva este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se găsesc pe teritoriul României. „Sute de biserici au fost închinate ei, mii de credincioase îi poartă numele frumos. Cuvioasa Parascheva este numită mult folositoare. De aceea, fiecare icos se termină cu aceste cuvinte <Bucură-te, Sfânta Parascheva, mult folositoare!>. Sfânta Cuvioasă Parascheva alină suferinţa, mângâie pe cei întristaţi, izbăveşte pe cei deznădăjduiţi, ascultă rugăciunilor preoţilor cucernici, se roagă Maicii Domnului pentru fecioare, povăţuieşte văduvele, ajută pe străini, mângâie pe cei prigoniţi, vindecă bolile trupeşti. Ea sprijină pe cei bătrâni, miluieşte pe cei săraci, mijloceşte către Domnul pentru toţi creştinii, risipeşte furtunile, aduce belşug folositor, păzeşte în suflete dreapta credinţă şi cinstirea crucii”, a spus părintele.
El a continuat arătând că poporul român are mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva. „Trăim vremuri grele. Nicicând poporul român nu a fost mai lovit în ceea ce are mai scump, în credinţa lui, credinţa în Dumnezeu”, a adăugat preotul.
Grigore Diaconu a reamintit că, în urmă cu 50 de ani, când a fost numit preot la Santa Mare, era deznădăjduit, dar preotul Vasile Codău, din Călăraşi, i-a spus să nu-şi facă probleme, pentru că „nici păgânii nu au reuşit să distrugă biserica lui Hristos”. „Avem nevoie de acel dram de credinţă. Poporul nostru a pierdut destul din ’90 încoace, cultură, economie şi mai cu seamă s-a folosit greşit libertatea. Să nu deznădăjduim, iubiţi credincioşi. Să ţinem la credinţa noastră, credinţă care în decursul istoriei ne-a scăpat de atâtea şi atâtea nevoi, iar astăzi, când şi noi cei de la Botoşani cinstim pe Cuvioasa Parascheva, în această biserică închinată ei şi unde se găseşte un veşmânt cu care au fost înveşmântate sfintele moaşte, zic să o rugăm, ca la rândul ei să se roage lui Dumnezeu să ne întărească în credinţă, în nădejde şi în dragoste. Să nu renunţăm la credinţa noastră pentru nimic în lume, pentru că acesta este postamentul sufletesc, postamentul spiritual al poporului român pe care trebuie să-l ţinem şi să-l transmitem mai departe”, a mai afirmat părintele Grigore Diaconu.
După cuvântul de învăţătură a fost oficiată slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.