La jumătatea lunii viitoare municipalitatea va primi documentaţia revizuită pentru Teatrul „Mihai Eminescu”. „Săptămâna trecută, am avut o întâlnire cu arhitecţii şi ne-au dat asigurări că respectă termenul contractual. La mijlocul lunii noiembrie vor preda documentaţia revizuită. Ei au avut la dispoziţie 120 de zile lucrătoare să reactualizeze această documentaţie”, a explicat Cătălin Fetcu, directorul Direcţiei de dezvoltare locală din cadrul Primăriei Botoşani.
Potrivit oficialului, după ce documentaţia va fi finalizată, va fi organizată licitaţia pentru desemnarea constructorului care să finalizeze reabilitarea teatrului. „Eu sper că până la finele anului vom reuşi să stabilim constructorul. Vom vedea şi colegii de la achiziţii pe ce procedură ne dirijează, dacă o să fie procedură normală, sau simplificată. Vom vedea. Să vedem întâi devizul general reactualizat şi bineînţeles, documentaţia reactualizată”, a mai spus Cătălin Fetcu.
Contractul vizând revizuirea documentaţiei a fost câştigat de o firmă din Oradea şi presupune servicii de proiectare pentru revizuire şi actualizare a proiectului iniţial, realizat în anul 2017, dar şi asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor de consolidare şi restaurare a Teatrului „Mihai Eminescu”.
Cinci milioane de euro pentru teatru
Municipalitatea botoşăneană are la dispoziţie cinci milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea teatrului. Valoarea totală a investiţiei este de 23.944.057 de lei, respectiv 5.136.556 de euro, costurile suplimentare urmând a fi asigurate de la bugetul local.
Aceasta este a doua finanţare europeană obţinută de primărie pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. În baza noului proiect, vor urma lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.
În exerciţiul financiar 2007 – 2013, edilii botoşăneni au avut tot cinci milioane de euro pentru teatru. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.
Reabilitarea teatrului este aşteptată de botoşăneni, dar şi de actorii care îşi desfăşoară activitatea de câţiva ani în Casa Tineretului.