spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTCei care au „spart” carantina riscă condamnări penale

Cei care au „spart” carantina riscă condamnări penale

Botoșănenii care au fugit din carantina instituită de autorități riscă să ajungă în fața instanței de judecată.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Acuzați de zădărnicirea combaterii bolilor, aceștia se pot alege inclusiv cu condamnări penale. „În aceste situații nu trebuie să mai facem dovada că fapta a avut ca urmare răspândirea bolii, întrucât dispoziţiile legale fac trimitere doar la nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”, a arătat Valeriu Chihaia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Condamnat la șase luni de închisoare

Că nu este de glumit o dovedește un caz petrecut în județul Buzău, unde un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, după ce a fugit din spital. Incidentul s-a produs pe 10 aprilie a.c., când bărbatul a părăsit incinta unității spitalicești fără încuviințarea cadrelor medicale, având simptomatologie specifică Covid 19.

Prins de polițiști și acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor, buzoianul a fost trimis în judecată și condamnat. „Referitor la gradul de pericol social concret al faptei săvârșite, se reține că, deși pericolul pentru ordinea publică nu se confundă cu pericolul social ca și trăsătură a infracțiunii, aceasta nu înseamnă că la aprecierea pericolului pentru ordinea publică trebuie făcută abstracție de gravitatea faptei. Așadar, instanța trebuie să țină cont la aprecierea existenței pericolului pentru ordinea publică de natura și modalitatea de săvârșire a faptei reținute în sarcina inculpatului, de reacția publică la comiterea unei astfel de infracțiuni, precum și de posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare de către alte persoane, în lipsa unei reacții ferme a autorității față de cei suspectați ca și autori ai unor astfel de fapte. Prin urmare, instanța apreciază că fapta inculpatului de a părăsi incinta spitalului fără aprobare, deși prezenta presupuse semne de Covid 19, prezintă un pericol social concret, în condițiile existente la momentul faptei, la starea generală de panică creată de apariția noii infecții și la eforturile depuse de cadrele medicale pentru reducerea posibilităților de răspândire a bolii. Față de situațiile de fapt și de drept reținute, instanța, reținând vinovăția inculpatului Gioabă Viorel, îl va condamna, în baza art. 352, alin.1, Cod penal, cu aplicarea art. 396, alin.10, Cod procedură penală, la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, săvârșită în data de 10.04.2020”, se arată în motivarea sentinței.

A fugit din carantină pe geam

La sfârșitul lunii martie, un botoșănean în vârstă de 36 de ani, care trebuia să fie izolat la domiciliu, a fost găsit pe o stradă din Parcul Tineretului. A fost introdus în carantină la Hotelul Rareș, doar că după numai câteva ore el a părăsit centrul pe un geam de la etajul 2, cu ajutorul lenjeriei de cameră. În coborâre, acesta a căzut pe un autoturism parcat, iar proprietarul mașinii a sunat imediat la 112. Prins și a doua oară de jandarmi, el a fost imobilizat și introdus din nou în carantină. Atunci, polițiștii i-au întocmit un dosar penal pentru distrugere și zădărnicirea combaterii bolilor.

De la declararea pandemiei și până în luna august, în județul Botoșani au fost înregistrate 26 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Șapte dintre acestea au fost clasate din lipsă de probe. Asta pentru că faptele reținute în sarcina celor anchetați făceau trimitere la răspândirea bolii. Cum procurorii nu au putut face dovada că virusul de la cei anchetați a provocat îmbolnăvirea altor persoane, cei cercetați au scăpat de acuzații.

Mulţi botoşaneni au ascuns faptul că sunt infectaţi 

Nebunia dosarelor penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor a început imediat după declararea epidemiei de Covid -19, când mulți botoșăneni, inclusiv cadre medicale, din motive numai de ei știute, au încercat să ascundă faptul că au fost declarați pozitivi și au fost infectați cu noul coronavirus.

În general, anchetele i-au vizat pe cei care au revenit din străinătate, din „zone roşii COVID-19”, și au minţit la frontiera română, pentru a nu fi plasați în carantină, afirmând că vin din alte zone, fără risc. Totodată, în alte cazuri, persoanele puse în carantină sau în autoizolare nu au respectat aceste măsuri.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
0.5 °
77 %
3.7kmh
80 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...