Ultimul focar de pestă porcină africană la porcul domestic a fost închis astăzi de către reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este vorba de focarul de la Santa Mare, care la sfârșitul săptămânii trecute a pus pe jar autoritățile județene din cauza a zeci de probe neconcludente sau „fals pozitive”.
Joia trecută, întregul compartiment de Sănătate Animală din DSVSA și medicii veterinari concesionari din zonă au format mai multe echipe pentru a preleva din nou probe serologice pe care să le trimită la Suceava, astfel încât să se stabilească dacă se închide sau nu focarul de pestă porcină africană la porcul domestic de la Santa Mare. Rezultatele analizelor au fost negative, astfel că focarul a putut fi declarat închis.
„Inițial s-au luat 170 de probe, dintre care vreo 33 au fost neconcludente. S-a recoltat din nou și au ieșit toate negative. Noi, în comună nu avem nicio problemă. Sătenii nu mi-au raportat nici cazuri de îmbolnăviri de sezon, nu suspiciuni de pestă porcină africană”, a declarat medicul veterinar concesionar Florin Pascal.
„Toată operațiunea de a Santa Mare a fost un real succes”
Situația a fost confirmată și de directorule executiv al DSVSA Botoșani, Mihai Țurcanu, care a fost împreună cu majoritatea colegilor săi la Santa Mare la sfârșitul săptămânii trecute. „Toată operațiunea de a Santa Mare a fost un real succes și probele au fost 100% negative. Astăzi se vor emite documentele prin care se închide și focarul de la Santa Mare. Nu mai avem niciun focar la domestic în județ”, a declarat directorul executiv interimar al DSVSA Botoșani.
Mai trebuie spus că zilele trecute a mai fost găsit un leș de mistreț plutind pe Prut, dar probele prelevate de la acesta au arătat că nu a murit din cauza pestei porcine africane.
De anul trecut, molima a evoluat în 21 de focare, 19 în nordul județului și două în sud, unul la Românești și unul la Santa Mare. Din cauza pestei porcine africane au murit, 25 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă.
La mistreț, în județ sunt active șase focare de pestă porcină africană pe opt fonduri de vânătoare, în care au fost găsiți 112 mistreți găsiți morți, iar 20 de mistreți bolnavi au fost vânați.