La capitolul „Diverse” din Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 de ani de la moartea sa, autorii anunțau „festivalurile organizate pentru comemorarea poetului Eminescu”.
Cel dintâi festival „cu plată organizat de D-l I. Scurtu, în scopul strângerii unui prim fond pentru statuia lui Eminescu” avusese loc pe 9 aprilie la Ateneul Român din Bucureşti.
Al doilea festival, din 24 aprilie 1909, a fost organizat de Societatea corală „Artă si Muncă“ şi a marcat 20 ani de la moartea lui Mihail Eminescu.
La Sibiu, revista „Luceafărul“ anunţa că „va închina un număr special memoriei lui Eminescu, publicând fotografii inedite şi mai multe articole”.
La Botoşani, era în pregătire piesa Sărmanul Dionis.
Sărbătorirea poetului la Focşani se făcea din inițiativa domnilor „T. Iordănescu şi D. Dimiu, primul director, iar al doilea profesor al liceului Unirea”.
Se anunțau comemorări „la Sinaia şi în întreaga Bucovină” (a se vedea: Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 de ani dela moartea sa, București, 1909, p. 210-211).
Presa vremii menționa: „Sʼau organizat festivaluri în amintirea lui Eminescu, în Galați, în București, în Iași, Focșani, Sibiu; în Craiova sʼa celebrat un Te-Deum la biserica sfintei Treimi, din inițiativa tinerilor dela revista «Ramuri», în ziua de 18 iunie, rezervându-se organizarea unui festival pentru mai târziu” („Gazeta Transilvaniei”, nr. 166 din 1/14 august 1909, p. 2).
În Bucovina, scria „Viața Romînească”, „șase serbări s’au aranjat (…) în amintirea celor douăzeci de ani dela moartea lui Eminescu: trei școlare și trei cu caracter general. La gimnaziul romîn din Cîmpu-Lung s’a dat cea dintîi serbare comemorativă. (…) La liceul romîn din Suceava s’a dat serbarea la 27 iunie. (…) În Cernăuți s’a aranjat o serbare comemorativi la școala normală de învățători și învățătoare. (…) O serbare comemorativă, cu caracter general, au aranjat societățile culturale din Suceava: «Școala Romînă», «Ciprian Porumbescu» și «Clubul Romîn», în ziua de 1 iulie” („Viața Romînească”, nr. 7, iulie 1909, p. 100).
La Sibiu, „întregul program al încheierii anului la şcoala civilă de fete (…) a fost consacrat memoriei” lui Eminescu. „Festivitatea s’a ţinut în sala mare a Muzeului Asociaţiunei, care la orele 11 era deja plină de public ales, din Sibiiu şi din afară” („Tribuna”, 19 iunie 1909, p. 4).
Pregătiri se făceau și la Iași. Autorii volumului detaliau: „Festivalul din Iaşi. — La 15 Aprilie a. cor. s’au întrunit la Universitate d-nii A.D. Xenopol, dr. Bogdan, Dragomir Hurmuzescu, Simionescu şi dr. Cosmovici, profesori universitari, discutând asupra chipului cum s’ar putea comemora mai impunător aniversarea a 20 de ani dela moartea lui Eminescu.
Pe lângă solemnitatea religioasă şi serbările artistice ce se vor organiza, e vorba să se facă şi un pelerinagiu la Dumbrăveni, unde se află bustul poetului.
La 28 Aprilie a. cor. a avut loc o nouă întrunire a profesorilor, în sala senatului universitar. S’a decis ca la 14 Iunie să se organizeze la Teatrul Naţional un festival artistic, la care se vor recita şi din operile lui Eminescu.
S’a hotârât să se intervină la Mitropolitul Moldovei ca să oficieze la Mitropolie un parastas pentru odihna sufletului marelui poet. In după amiaza zilei de 14 Iunie d. prof. Al. D. Xenopol va ţine o conferinţă despre Eminescu.
Soc. «Bucovina» va trimite o delegaţie” (Omagiu…, p. 211).
Nu se știe exact în ce măsură a fost implicat în pregătirea acestui festival A.C. Cuza, care peste 5 ani avea să editeze volumul Mihail Eminescu, Opere complete. Cert este că, în aceeași perioadă, Victor și Gheorghe Eminescu i se adresau lui A.C. Cuza, autoinvitându-se la festival și scriindu-i despre necesitatea ca Eminescu „să fie cruțat de ori ce măgulire banală și convențională, căci ar fi o impietate”.
Ala Sainenco, Memorialului Ipotești
Scrisoarea lui Victor Eminescu și Gheorghe Eminescu către A.C. Cuza
„Întâmplător și vremelnic în Iași, atât eu cât și fratemeu, socotim că gestul pe care îl faceți ‒ și care nu este singurul ‒ pentru prietenul Dv Mihai Eminescu, ‒ trebuie să fie cruțat de ori ce măgulire banală și convențională, căci ar fi o impietate. Discreți, obscuri și anonimi am dori și noi să venim la Festival.
Cu cele mai distinse sentimente, ai dv sinceri devotați,
Victor Eminescu, avocat ‒ Brăila și Lt. Eminescu din Aviație”
Text transcris de Mihaela Anițului, Memorialul Ipotești
Transcrierea reproduce ortografia originalului, păstrat incomplet.