O analiză a rezultatelor arată că două treimi dintre primari au rămas în funcție și după data de 27 septembrie. Procentul putea fi mult mai mare dacă toți primarii ar fi candidat pentru un nou mandat. Astfel, din 78 de primari sau viceprimari cu atribuții de primari, 63 au candidat pentru un nou mandat. Cei mai mulți dintre ei, 51, au făcut-o cu succes. Aceştia, reușind să-și adjudece încă un mandat de patru ani la cârma localităților pe care le conduceau deja. Interesant este că au reușit să-și păstreze mandatul cei mai mulți dintre primarii migratori, demonstrând încă o dată, că, pe plan local, doctrina politică nu este tocmai cea mai importantă.
Și primarii migratori și-au reînnoit mandatul
Și la Botoșani, ca și în cea mai mare parte a țării există numeroși primari care au plecat spre PNL, iar unii chiar au reușit să ia un nou mandat. Cel mai elocvent caz este cel al primarului de Cristești, Lucian Borfotină. Acum patru ani, Borfotină era ales pe listele PSD, dar la începutul acestui an și-a anunțat transferul la „ALDE”, unde urma să candideze pentru postul de primar al municipiului Botoșani. Doar că nu a stat prea mult aici și a plecat mai departe în PNL, unde a candidat cu succes pentru un nou mandat de primar al comunei Cristești, fiind reales cu 73% sin voturi.
Înainte de locale, PNL a reușit să-l atragă în tabăra sa și pe viceprimarul comunei Vorniceni, Gheorghe Irimia. În 2016 acesta a fost ales consilier local din partea PSD, care l-a propulsat în funcția de viceprimar. De mai bine de un ana, Irimia a ajuns să conducă destinele comunității din care face parte, îndeplinind atribuțiile de primar după moartea lui Toader Leampăr pe scările Secției de la Săveni a Spitalului Județean. Acum el va fi primar cu acte în regulă, pentru că după alegerile de duminică a luat aproape 55% din voturi.
Jaloane printre partide pentru un nou mandat
În 2016, Dumitru Chelaru era ales primar de Pomârla pe listele PSD, după ce anterior mai trecuse pe la PSM, PRM, PD și PDL. Acesta a intrat în conflict cu organizația județeană a PSD și la un an jumătate după ce a fost reales primar a fost exclus din partid. La înființarea Pro România, Dumitru Chelaru a fost șeful comitetului de organizare la nivel județean. El a părăsit partidul lui Victor Ponta și s-a apropiat de PNL după primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, când a văzut că Pro România, care împreună cu ALDE l-a susținut pe Mircea Diaconu, nu are trece în Pomârla. La aceste alegeri, din postura de candidat liberal, Dumitru Chelaru a obținut un nou mandat.
La rândul lor, social-democrații au atras și ei doi viceprimari aleși pe listele PNL. Este vorba de viceprimarul de Cristinești, Vasile Azoicăi, care în aceste momente îndeplinește atribuțiile de primar în locul lui Marinel Stredie, ce a fost demis anul trecut după ce ANI l-a găsit incompatibil, și cel de Dobârceni, Dorel Bunduc. Doar cu cel de Dobârceni a avut noroc, Vasile Azoicăi ieșind abia pe locul 3 după Daniela Stredie (PNL), soția fostului primar și Vasile Cheaptanariu (Pro România).
În schimb, PSD a reușit să-l facă primar plin pe fostul vice cu atribuții de primar de la Corni, Valerian Vărvăruc, fost ALDE.
Florin Țurcanu a încercat să-și maximizeze scorurile electorale prin comune, atrăgând în ALDE primari și viceprimari care deveniseră persona nongrata la ei în partid. I-a ieșit doar cu unul singur, Dumitru Buzoianu care și-a păstrat mandatul de primar la Românești, deși singur menționa că nu și-a îndeplinit promisiunile electorale din cauza foștilor colegi din PSD. În rest, ALDE nu a mai avut succes.
12 primari în funcție și-au pierdut mandatul.
Dacă rezultatele provizorii vor rămâne așa și după finalizarea războiului contestațiilor, cea mai răsunătoare înfrângere este cea a primarului municipiului Botoșani, Cătălin Flutur. Potrivit datelor preliminare prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Cătălin Flutur a pierdut alegerile locale pentru funcţia de primar în faţa social-democratului Cosmin Andrei la o diferenţă de doar 16 voturi, adică 10.961 la 10.945.
Chiar și așa, Cosmin Andrei nu este vreun candidat nou, el fiind în ultimii opt ani viceprimar al municipiului.
Interesant este că printre primarii care și-au pierdut mandatul sunt „mici baronași locali” despre care se credea că vor îmbătrâni liniștiți în primării: Fănică Romanescu (PNL – Dersca), Cătălin Rotundu (PNL – Dângeni), Radu Livinschi (PNL – Dobârceni), Corneliu-Sergiu Săviuc (PNL-Havârna), Alexandru Răileanu (PNL – Prăjeni), Viorel Relinschi (PNL – Santa Mare), Ionel Mericariu (PNL – Știubieni), Costinel Ciubotariu (PNL – Sulița) și Ștefan Cojocariu (PSD – Dimăcheni). Lor li se adaugă și doi primari ALDE cu anvergură redusă: Iulian Iliescu (Nicșeni) și Dinu Moroșanu (Viișoara).
Primari noi
– Cosmin Andrei (PSD – Botoșani) *)
– Angel Gheorghiu (PSD – Bucecea)
– Gheorghe Claudiu Doroftei (PSD – Bălușeni)
– Mihai Cazacu (PSD – Dersca)
– Dorel Bunduc (PSD – Dobârceni)
– Tony Bogdan Murariu (PSD – George Enescu)
– Ionuț Lucian Melinte (PSD – Gorbănești)
– Rodica Baltă (PSD – Havârna)
– Claudiu Daniel Chelariu (PSD – Mihălășeni)
– Gheorghiță-Mihăiță Iftode (PSD – Prăjeni)
– Mihai Asiminicesei (PSD – Roma)
– Anton Cristian (PSD – Santa Mare)
– Pavel Ștefanache (PSD – Știubieni)
– Laurențiu Constantin Rîmbu (PSD – Viișoara)
– Voicu Murariu (PSD – Vlădeni)
– Alin-Mihai Gîrbaci (PNL – Darabani)
– Ștefan Coțofrec (PNL – Cândești)
– Constantin-Viorel Ciobanu (PNL – Coțușca)
– Daniela Stredie (PNL – Cristinești)
– Corneliu Constantin Bălășanu (PNL – Frumușica)
– Verginel Gireadă (PNL – Mihai Eminescu)
– Victor-Claudiu Bulboacă (PNL – Nicșeni)
– Constantin Cocoreanu (PNL – Tudora)
– Adrian Nistor (Pro România – Brăești)
– Claudiu Ilaș (Pro România – Dângeni)
– Mirel Moruz (Alianța USR+PLUS – Dimăcheni)
– George Popescu (PMP – Sulița)
*) rezultatul stă sub semnul întrebării, depinzând de deciziile instanțelor.