Undeva, bine ascuns între colinele împădurite ale dealurilor Moldovei, pe Gura-Văii, un mic cătun încearcă să-și continue „veşnicia”, chiar dacă globalizarea și internaționalizarea i-au răpit „fiii” și i-au dus în zări străine, așa cum, odată, domnitorii plăteau tribut pentru scaunele lor îmblănite, „armate” întregi de adolescenți către Înalta Poartă.
E vorba de una dintre cele mai mici comunități din județ, cea din Gorovei, care numără vreo 30 de suflete, dintre care aproape un sfert au plecat la muncă în străinătate, lăsându-și în urmă familiile și prietenii. Cu toate acestea 22 dintre aceștia s-au prezentat să-și aleagă primarul, consilierii locali și județeni și președintele Consiliului Județean (CJ).
Secție de vot organizată în vechea școală
De altfel, și la acest rând de alegeri, secția de votare organizată în vechea școală din sat. Este vorba de secția 401. Deși stă gata să cadă, fosta școală, care odinioară a fost locul pornirii în viață a zeci și zeci de copii, devine neîncăpătoare ori de câte ori au loc alegeri sau referendumuri. Atunci, se pregătește de sărbătoare, iar pereții sunt spoiți și mica odaie este aranjată.
Așa s-a întâmplat și acum. Asta deși normele sanitare impuse de pandemia de Covid-19 erau greu de respectat întru totul din cauza spațiului restrâns. Totuși, membrii secției de votare s-au organizat și au stat mai înăuntru, mai afară, astfel încât să nu se expună prea mult la boală.
„Satul este unul destul de mic”
Aici, votarea s-a încheiat, practic puțin după prânz. După aceea, membrii comisiei au stat cuminți și au așteptat să treacă timpul, să se facă ora 9:00, ca să poată deschide urnele, să numere voturile și să încheie procesele verbale. „Satul este unul destul de mic, populația este destul de restrânsă și, bineînțeles, au un spirit civic mai evoluat aici. Bătrânii, chiar dacă au o vârstă semnificativă, vin și votează și mai suntem și noi, cei din comisie, care intrăm la numărătoare și de aici avem o rată de prezență mult mai ridicată”, a declarat Petru Cârneală, aflat în secția de votare.
Prezență la vot de 117,85%
La vot a fost și nea Vasile Irimia. Acesta este cel mai vârstnic locuitor al satului, care are 88 de ani. Acum a fost mai harnic decât la prezidențiale și nu l-am mai prins la vot. Acesta s-a ținut de promisiunea făcută anul trecut. „Să dea Dumnezeu să mai ajung să mai vin la vot, aici, de-acum peste 10 ani”, spunea Vasile Irimia, iar primul an l-a trecut deja cu bine.
Au venit și călugării, adică un călugăr și starețul mănăstirii, singurii care aveau mutație pe Gorovei. „ Și călugării vin la vot. Toți își fac treaba de cetățean și își exercită acest drept, inclusiv și călugării și starețul, toată luma din zonă”, a mai spus tânărul Petru Cârneală.
La Gorovei au votat 22 de alegători de pe listele electorale permanente și 11 pe listele suplimentare. Și secția a fost din nou campioana județului cu o prezență de 117,85%.