Azi dimineață, la ora 10:00, conducerea Biroului Electoral de Circumscripție Județean (BECJ), a programat să ducă la Biroul Electoral Central (BEC) procesele verbale finale pentru închiderea alegerilor locale, doar că acest lucru nu a fost posibil. Și asta din cauza disputei intrate în prelungiri dintre cei doi principali contracandidați Cătălin Flutur (PNL) și Cosmin Andrei (PSD).
Diferența infimă în favoarea lui Cosmin Andrei, de numai 16 voturi, l-a făcut pe Cătălin Flutur să depună un val de contestații. Dintre toate, doar una a fost admisă de Biroul Electoral de Municipiu (BEM) și anume cea privind renumărarea și reverificarea voturilor nule, deși cadrul legal permite acest lucru doar în cazul în care reprezentanții candidatului au făcut contestație înainte de încheierea proceselor verbale și consemnarea contestațiilor pe procesul verbal final. Se pare că, niciun reprezentant PNL din cele 85 de secții de votare nu ar fi făcut acest lucru.
Reprezentanții PSD au făcut o contestație la BECJ
Decizia de renumărare a voturilor s-a luat cu o majoritate de 7-4, împotrivă, pe lângă reprezentantul PSD votând și cei doi juriști din conducerea BEM. În cursul dimineţii de ieri, BEM a emis decizia. Ulterior, reprezentanții PSD au făcut o contestație la BECJ împotriva admiterii contestației de către BEM.
Social-democrații și-au motivat gestul prin Hotărârea 98 a BEC, prin care se statuează că „pot fi făcute corecții ale cifrelor care atestă voturile valabil exprimate obținute de partidele politice, alianțe politice, alianțe electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți, numai ca urmare a hotărârilor biroului electoral de circumscripție pentru soluționarea unor contestații referitoare la valabilitatea unor voturi exprimate, care au fost stabilite, la nivelul secției de votare, ca fiind voturi nule” și că „este interzis să se efectueze alte tipuri de corecții ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obținute de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți”.
În jurul orei 16:00, BECJ și-a declinat competența privind rezolvarea contestației PSD către BEM. Astfel, s-a ajuns în situația ilară ca membrii BEM să judece o decizie pe care tot ei au luat-o.
Flutur anunță plângeri penale
Într-o conferință de presă organizată marți, în sala de ședințe a Consiliului Local, Cătălin Flutur a declarat că a identificat 200 de procese verbale, la toate cele patru secțiuni ale alegerilor locale cu erori, iar acestea ar fi doar în defavoarea sa și a liberalilor. „Am indicii foarte clare că ceva nu a fost în regulă. În primul rând, peste 200 de procese verbale venite din secţiile de votare nu au fost corecte şi au fost modificate doar prin decizia şi semnătura preşedintelui BEM, unele erau de formă, altele de fond. Putem să acceptăm victorie sau înfrângere, dar nu putem să acceptăm niciodată că o victorie sau o înfrângere s-a făcut printr-o eventuală sau presupusă fraudă sau pe o greşeală de management electoral a partidelor politice”, a mai adăugat Cătălin Flutur.
Totodată, el a atras atenţia că va depune plângeri penale pentru cei care sunt suspectaţi de fraude electorale. „Deocamdată, am discutat despre lucrurile normale, civile, dar avem indicii şi pentru o serie de fraude care se pot duce în penal. Vom merge în penal pentru cei care din greşeală, iar greşeala nu scuză penalul, sau deliberat au greşit”, a afirmat Flutur.
Repezentanții PSD nu renunță la lupta juridică
La rândul lor, reprezentanții PSD susțin și ei că se vor adresa instanței de judecată și BEC dacă „îi va fi furată victoria lui Cosmin Andrei”.
Potrivit datelor preliminare prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Cătălin Flutur a pierdut alegerile locale pentru funcţia de primar în faţa social-democratului Cosmin Andrei la o diferenţă de doar 16 voturi.
Procesul de numărare al voturilor este blocat din cauza erorilor din procesul verbal de la Secția de votare 83. În acea secţie, candidatul PSD a obţinut 181 de voturi. Cel al PNL, după corectarea procesului verbal 161. Iniţial, acesta avea 160 de voturi. Unul dintre voturile sale a fost atribuit candidatului ALDE, Roxana Ţurcanu-Anuşcă. Aceasta a obţinut, de fapt, 10 voturi, nu 11, câte figurau iniţial. Chiar şi aşa, la nivelul întregului municipiu, Cosmin Andrei a adunat 10.961 de voturi, faţă de 10.945 câte are Cătălin Flutur.