Luptă de infarct și pentru Consiliul Local (CL) Botoșani.
Partidul Pro România este la limita pragului electoral, totul jucându-se în jurul unui singur vot. Potrivit rezultatelor parțiale neoficiale, Pro România ar obține doar 4,9967%, în timp ce liderii partidului afirmă că ar fi depășit pragul electoral 5,08%. În funcție de care va fi rezultatul final, PSD va avea singur sau nu majoritatea în CL.
Cert este că PSD a obținut 36,6% din voturi și este urmat de PNL cu 28,9%. De asemenea, Alianța USR+PLUS a depășit pragul electoral de 7%, cele două formațiuni RENEW Europe obținând 7,8%.
Restul partidelor și alianțelor nu au făcut pragul electoral, în sensul că ALDE și PMP au luat 3,9%, în timp ce PER doar 2,6%. Cătălin Silegeanu și Ionuț Bogdan Cărăușu mai aveau nevoie fiecare de puțin peste 400 de voturi pentru a face norma electorală necesară pentru un mandat, ei obținând 2,9%, respectiv 2,8% din totalul voturilor valabile exprimate.
Două partide, PRM și PPU-sl, au obținut puțin mai mult de 1%, adică 1,5%, respectiv 1,3% din sufragii, în timp ce restul au mai puțin de 1%: Alianța Împreună pentru Botoșani (Partidul Verde – PNȚCD) (0,9%), Uniunea Armenilor (0,8%) și ADER (0,3%).
Independentul Florin Zbierea, alias Carai, a câștigat duelul romilor cu Partidul Phralipe al romilor cu scorul de 95 la 69 de voturi, adică 0,3% la 0,2%. De altfel, Carai a obținut cu trei voturi mai mult decât Partidul ADER.
Scenarii în funcţie de rezultatul Pro România
Aplicând pe aceste date Metoda D’Hondt, avem două scenarii, în funcție de care va fi rezultatul Pro România.
În primul, în care Pro România nu face pragul electoral, PSD va avea majoritate cu 12 consilieri, PNL va avea nouă consilieri, iar Alianța USR+PLUS va avea doi consilieri. În cel de al doilea scenariu, în care Pro România va trece pragul de 5%, PSD va pierde un consilier care va merge spre partidul lui Ponta. Cum cele două partide au anunțat că vor colabora după locale, PSD și Pro România vor deține majoritatea simplă de 12 consilieri locali.