spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăLocal BTPoeți în dialog la Ipotești: Teodor Dună și Dan Coman

Poeți în dialog la Ipotești: Teodor Dună și Dan Coman

Pe 28 septembrie, începând cu ora 16:30, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează o ediție online a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații Memorialului sunt doi laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, poeții Teodor Dună și Dan Coman. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Ediția din august a întâlnirilor Poeți în dialog va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

TEODOR DUNĂ s-a născut pe 6 martie 1981 în Tâncăbești, Ilfov. A absolvit facultatea de Litere a Universității din București (2004). Publică primele versuri în revista „Poesis” în 2000. Debutează editorial în 2002, cu volumul trenul de treieșunu februarie (Editura Vinea, București), pentru care i se acordă Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM (2003). Urmează cărțile de poezie: catafazii (Editura Vinea, București, 2005); de-a viul (Editura Cartea Românească, București, 2010 – Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara); obiecte umane (Editura Cartea Românească, București, 2015 – Premiul Cartea de Poezie a anului 2015, Gala Tinerilor Scriitori); kirilă (Editura Tracus Arte, București, 2017 – Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru literatură; Premiul Cartea anului 2017, Gala premiilor APLER); minunata lume (antologie; Editura Cartier, Chișinău, 2019). A avut colaborări la revistele: „Luceafărul”, „România literară”, „Viața românească”, „Steaua”, „Ziua literară”, „Cultura”, „Vatra”, „Dilemateca”, „Cuvântul”, „Wespennest” (trad. de Nora Iuga), „Manuskripte” (trad. de Ernest Wichner), „Balkani”, „Alora, la bien cercada”, „Langage et créativité” etc. Grupaje din poemele sale au fost traduse în limbile germană, franceza, engleză, spaniolă, bulgară. A beneficiat, în 2010, la recomandarea lui Mircea Cărtărescu, de o bursă pentru literatură acordată de Akademie Schloss Solitude. Este prezent în mai multe antologii, printre care: Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA PRIMA (1998-2008) (Editura AXA, Botoșani, 2010) și Exerciții de neclintire. Antologia poeților laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. 1999-2017 (Casa de Editură „Max Blecher”, Bistrița, 2017).

DAN COMAN s-a născut pe 27 iulie 1975 în Gersa, Bistrița-Năsăud. Și-a publicat primele texte în 1993 în revista „Minerva” (este și anul în care a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca). Peste zece ani, în 2003, debutează editorial cu volumul Anul cârtiței galbene (Editura Timpul, Iași), pentru care i se acordă Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM (2004) și Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România (2004). Textele lui Dan Coman au fost traduse în franceză, sârba, slovenă, suedeză, maghiară, polonă, spaniolă, engleză. Până în prezent, i-au mai apărut volumele de poezie: ghinga (Editura Vinea, București, 2005); d great coman (antologie; Editura Vinea, București, 2007); Dicționarul Mara (Editura Cartier, Chișinău, 2009 – Premiul Radio România Cultural); ERG, (antologie; Editura Charmides, Bistrița, 2012); Insectarul Coman (Editura Charmides, Bistrița, 2017 – Premiul Cartea de Poezie a anului 2017 la Gala Tinerilor Scriitori; Premiul Radio România Cultural; Premiul „Observator cultural”). A publicat de asemenea câteva volume de proză – Irezistibil (Editura Cartea Românească, București, 2010); Parohia (Editura Cartea Românească, București, 2012); Căsnicie (Editura Polirom, Iași, 2015); aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată (Editura Polirom, Iași, 2019); Enescu. Caiete de repetiții (biografie romanțată; Editura Polirom, Iași, 2019) – și o carte pentru copii – Moara de frig (Editura Cartier, Chișinău, 2018). Este prezent în antologiile: Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA PRIMA (1998-2008) (Editura AXA, Botoșani, 2010); Compania poeților tineri în 100 de titluri, alese de Dan Coman și Petru Romoșan (Editura Compania, București, 2011); Exerciții de neclintire. Antologia poeților laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. 1999-2017 (Casa de Editură „Max Blecher”, Bistrița, 2017) ș.a.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.1 °
10.6 °
89 %
1kmh
92 %
S
14 °
D
25 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...