Rapiditatea diagnosticării şi colaborarea între mai multe echipe medicale au făcut diferenţa între viaţă şi moarte în cazul profesorului care a fost diagnosticat cu infarct miocardic acut chiar în prima zi de şcoală. Profesor la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoşani, bărbatul de 52 de ani a fost transportat cu elicopterul SMURD la Iaşi. Acolo a fost supus de urgenţă unei intervenţii cardiovasculare. Acestuia i-a fost montat un stent, iar acum este deja la domiciliu.
De altfel, profesorul de informatică, a dorit să transmită mulţumiri echipei medicale de pe ambulanţa care a intervenit în primă instanţă şi care a diagnosticat imediat infarctul, scurtând astfel foarte mult timpul de intervenţie al medicilor ieşeni. „Vreau să mulţumesc public domnului doctor Bogdan Ursu, de la serviciul de Ambulanţă Botoşani. Vă consider eroul meu, salvatorul meu. Mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru că a trimis un OM în ajutorul meu. Vă mulţumesc pentru profesionalismul, siguranţa, dar mai ales pentru încăpăţânarea cu care aţi insistat, luptat şi în final convins să am parte şi de altă opinie. Să vă dea Dumnezeu sănătate şi putere pentru a salva în continuare vieţi!”, a fost mesajul transmis de profesor.
A făcut infarct în prima zi de şcoală
Botoşăneanul a început să se simtă rău încă din dimineaţa zilei de 14 septembrie, însă a ales să meargă la şcoală. Când s-a întors acasă durerile în piept şi starea de rău s-au acutizat motiv pentru care a sunat la 112. În scurt timp, o ambulanţă cu medic a sosit la locuinţa acestuia, cadrele medicale suspectând un infarct imediat după un consult sumar. Ulterior, bărbatul a fost transportat la Urgenţe, unde analizele au confirmat existenţa unui infarct miocardic acut.
Pentru că acesta avea nevoie de o intervenţie urgentă pe cord, medicii au solicitat transferul aerian. Cadrele medicale i-au mulţumit acestuia pentru aprecieri, însă spun că asta le este meseria. „Îi mulţumim domnului profesor pentru cuvintele frumoase. La orice solicitare nu este doar medicul, suntem un întreg echipaj. Le voi transmite şi colegilor. ne-am făcut doar datoria şi ne bucurăm să auzim că este bine”, a spus medicul Bogdan Ursu, din cadrul SJA Botoşani..
Sistem măcinat de probleme
Cazul profesorului botoşănean a arătat, însă şi problemele mari cu care încă se mai confruntă sistemul medical botoşănean. La Botoşani încă nu se face cardiologie intervenţională. Mijloacele de transport nu permit transferul cât mai rapid al pacienţilor la Iaşi, unde se face acest lucru. După ani de promisiuni şi planuri,
Botoşaniul încă nu are un heliport, care să permită aterizarea şi decolarea elicopterului SMURD pe timp de noapte, dar şi infrastructura rutieră spre Iaşi este foarte proastă, până la stadiul în care poate agrava starea pacientului.