O botoșăneancă a acționat în judecată Inspectoratul de Poliție Județean, după ce autoturismul personal, care a fost indisponibilizat la sediul Serviciului Rutier, a fost distrus în timp ce se afla în custodia autorităților române.
Femeia, A.M.I., deține un Mercedes, care a fost pus sub sechestru, în decembrie 2014, în urma unei anchete a DIICOT – Structura Centrală. În urma unor procese câștigate în instanță, s-a dispus ridicarea măsurii sechestrului. Autoturismul a fost restituit proprietarilor pe 26 septembrie 2019. În procesul verbal se menționa că Mercedesul nu a fost predat în starea tehnică corespunzătoare avută la data indisponibilizării. Acesta prezenta sigiliile rupte și mai multe urme de lovire, provocate prin căderea cărămizilor de pe peretele aflat în spatele autovehiculului. De asemenea tapiţeria era mucegăită. Botoșăneanca a dus imediat autoturismul la un service auto autorizat. Costul reparațiilor a fost estimat la 80.807,52 lei.
Femeia a dat în judecată statul
Femeia a adunat toate hârtiile, după care a dat în judecată statul român. Aceasta a solicitat ca prejudiciul să fie acoperit de instituțiile răspunzătoare, în speță Ministerul Public, prin Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT – structura centrală și Ministerul de Finanțe.
Citate în proces, instituțiile au reacționat imediat invocând faptul că acestea nu pot răspunde pentru pagube. Asta deoarece autoturismul a fost lăsat în custodia Inspectoratului de Poliție Județean, care trebuia să asigure implicit și condițiile de depozitare. Așa se face că Judecătoria Botoșani a respins solicitarea femeii pe motiv că acțiunea ar fi fost îndreptată împotriva unor instituții care nu au avut nicio calitate în privința modului în care a fost asigurat sechestrul.
Doar că femeia nu a vrut să renunțe și s-a îndreptat acum împotriva IPJ, motivat de faptul că autoturismul nu a fost depozitat în condiții care să îi asigure integritatea. Procesul va avea loc tot la Judecătoria Botoșani.
Caz similar terminat cu despăgubiri
Cazul nu este singular. În 2004, un alt botoșănean, care a cumpărat un BMW adus din străinătate, s-a ales cu mașina indisponibilizată. Asta deoarece aceasta ar fi fost furată din țara de origine. După mai multe procese, el a dovedit că a fost cumpărător de bună credință, iar instanța i-a restituit mașina.
Atunci când a mers să o recupereze, bărbatul a descoperit că autoturismul avea sigiliile rupte, iar unele echipamente lipseau. A urmat un nou proces, iar IPJ Botoșani a fost obligat de instanță să-i plătească botoșăneanului daune de 6.614 lei. De asemenea şi 1.223 de lei, cheltuieli de judecată, suma fiind achitată în primăvara lui 2009.