Leșul unui cal, aflat în stare avansată de descompunere, a zăcut mai multe zile în șir sub cerul liber, pe marginea unui drum din Flămânzi, până ce autoritățile locale au decis să intervină. Între timp, zona a devenit un focar de infecție, oamenii fiind nevoiți să suporte mirosul pestilențial. Rămășițele au fost ridicate într-un final în cursul serii de marți și îngropate într-un loc special amenajat. Intervenția autorităților a avut loc numai după ce un localnic, care a sesizat în primă fază Primăria orașului Flămânzi și Poliția, s-a revoltat. Când a văzut că problema este tratată cu dezinteres acesta s-a adresat redacției „Monitorul de Botoșani”.
Bărbatul, Gheorghe Purușniuc, în vârstă de 60 de ani, spune că a observat leșul calului încă de săptămâna trecută, undeva pe marginea drumui care duce spre stația de epurare de la periferia orașului Flămânzi.
„Era un miros insuportabil, care se simțea până la primele locuințe din apropiere. Cei care treceau pe acolo nu puteau să respire. Am crezut că va veni cineva să ridice leșul, dar nu s-a întâmplat nimic. Luni am mers la Primărie și la Poliție și le-am adus la cunoștință, dar toți m-au luat în râs și mi-au spus că nu se ocupă cu așa ceva”, s-a plâns Gheorghe Purușniuc.
„Nu a existat niciun apel pe 112″
Contactați de reporterii „Monitorul”, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au precizat că nu a existat nicio sesizare cu privire la prezența cadavrului și că nu se știa de situația de acolo. „Nu a existat niciun apel pe 112. Chiar dacă primim vreo sesizare cu privire la o problemă care nu este în atribuțiile noastre, noi sesizăm imediat instituțiile abilitate pentru luarea măsurilor necesare”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.
La rândul său, primarul orașului Flămânzi, Dan Oloieriu a afirmat că nu știa de situația de la marginea orașului, dar a trimis imediat angajații primăriei, cadavrul fiind ridicat și îngropat în cursul serii de marți. „Din câte am înțeles, se vedeau deja oasele, semn că intrase în descompunere. Dacă am fi primit sesizarea mai repede, se intervenea la timp. Poate reușeam să aflăm dacă exemplarul era microcipat și cine a fost proprietarul pentru că se poate aplica și amenzi pentru un asemenea act necugetat”, a spus primarul Oloieriu.
Ieri însă, în zonă se mai simțea încă mirosul pestilențial, iar în apropiere era și cadavrul unui câine, abandonat în șanțul de pe marginea drumului. „Dacă nu intervenea presa, leșul calului zăcea și acum”, a adăugat Gheorghe Purușniuc.