Ce v-a determinat să candidați pentru un nou mandat?
Botoșănenii știu foarte bine că nu am lăsat niciodată niciun proiect neterminat! Atunci când, în 2012, am lăsat pe mâna altora investiții cu finanțarea asigurată, care trebuiau doar să fie implementate, am avut neplăcuta surpriză ca, revenind în primărie după experimentul complet eșuat Portariuc-Andrei, să le găsesc vraiște. M-am înhămat din nou la muncă și am reușit finalizarea proiectului parcului de agrement de la Cornișa, cu care am pus Botoșaniul pe harta turistică a țării, deschizând astfel, prin atragerea turiștilor, noi oportunități pentru botoșăneni. Cu teatrul am luat-o practic din nou de la zero, pentru că predecesorii mei au pierdut banii europeni. Am reluat demersurile și am reușit o premieră absolută: Uniunea Europeană a acceptat să finanțeze pentru a doua oară același proiect, acordându-ne iarăși cei 5 milioane de euro pentru reabilitarea teatrului. Deci voi duce până la capăt și acest proiect! Acum cred că înțelegeți de ce am considerat necesar să candidez pentru încă un mandat: pentru a nu lăsa ca noile proiecte lansate, în valoare de circa 110 milioane de euro, să fie ratate din cauza nepriceperii altora. Le voi duce eu însumi până la capăt și voi rezolva astfel alte câteva probleme majore ale orașului, începând cu transportul în comun. Botoșănenii vor avea cel mai modern transport în comun, cu tramvaie noi, silențioase, pe linii de rulare noi, cu peroane și stații de așteptare comode, dotate cu afișaj electronic pentru timpii de sosire a tramvaielor.
Care este principalul atu al dumneavoastră?
Nu aș vorbi de experiența în administrație și politică, deși au și acestea importanța lor, ci mai degrabă de priceperea de a atrage bani europeni. Bugetul local nu ne-ar fi permis niciodată să facem marile proiecte din ultimii 16 ani, precum modernizarea principalelor artere de circulație, modernizarea termoficării, amenajarea pietonalelor și a spațiilor verzi, relansarea turismului local cu ajutorul parcului de agrement de la Cornișa, reabilitarea Centrului Vechi, construirea a peste 600 de locuințe noi și toate celelalte. De aceea este necesar să putem atrage fonduri din surse externe, guvernamentale și mai ales europene. Am demonstrat că știu cum să fac acest lucru prin cele peste 200 de milioane de euro, bani europeni, aduși pentru investiții în Botoșani.
Care credeți că este cel mai mare atu al municipiului și cum credeți că poate fi valorificat?
Potențialul de dezvoltare al municipiului nostru este foarte mare. Este nevoie doar de idei îndrăznețe și de capacitatea de a atrage fonduri pentru a face Botoșaniul, prin investiții publice importante, un oraș cu creștere rapidă, accelerată! Trebuie să avem viziunea municipiului modern pe care ni-l dorim și să o implementăm pas cu pas: termoficare, transport în comun, instituții de cultură, turism, spații verzi, digitalizare etc. Toate astea, o parte realizate, altele în curs de realizare, plus noile proiecte ce vor fi realizate cu bani europeni, vor duce Botoșaniul acolo unde ne dorim.
Avem nevoie nu de pomeni electorale, ci de dezvoltare accelerată, prin proiecte finanțate cu bani europeni, pentru un nivel de trai mai bun
Care este prioritatea zero a dumneavoastră?
Să continuăm să facem investiții serioase, importante pentru oraș. Nu ne putem opri din acest parcurs dacă vrem să recuperăm decalajul economic față de alte regiuni ale țării. Nu am fost și nu voi fi niciodată atras de beneficiile electorale pe care le-aș putea obține ca primar, pe modelul altor partide, prin pomeni electorale. Sunt convins că oamenii înțeleg că cel mai bun mod prin care nivelul lor de trai poate crește este dezvoltarea, care să le asigure posibilitatea reală de a obține venituri mai mari din locuri de muncă bine plătite, într-un oraș cu o viață economică dinamică.
Aveți un program pe termen lung?
Sigur! Spre deosebire de tot ce s-a mai vehiculat în această campanie electorală, tot ceea ce am prezentat eu ca fiind programul meu pe patru ani este 100% realizabil. Sunt proiecte pentru care am semnat deja contracte de finanțare cu Uniunea Europeană, iar asta este o garanție că se vor și realiza. În afară de aceste realizări certe, am, desigur, viziunea Botoșaniului pe termen mediu și lung, bazat pe dezvoltare continuă, pe infrastructură modernă, pe crearea de oportunități pentru botoșăneni, pe atragerea de investitori, pe turism, pe menținerea vieții culturale la un nivel ridicat, pe digitalizare.
Sunt idei de investiții pe care le putem împrumuta de la marile orașe dezvoltate?
Cu siguranță da, cu condiția adaptării lor la specificul nostru. Nimic nu ne împiedică să atragem investitori importanți dacă le asigurăm condiții pentru a veni aici și a-și dezvolta afacerile. După incubatorul de afaceri, am deschis acum parcul industrial Electromining și vom continua în acest sens. La fel cum ne vom concentra pe tot ceea ce înseamnă ”smart city”, statut pe care îl putem atinge cu ajutorul finanțărilor europene atrase pe proiecte specifice. Putem deveni, încetul cu încetul, cu perseverență și promovare ingenioasă a parcului de la Cornișa, un pol de atracție turistică pe harta acestei părți a Europei. Iar asta va însemna dezvoltarea industriei Horeca și nu numai, adică locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Și, de ce nu, putem să imaginăm chiar și un viitor universitar pentru Botoșani, construit temeinic, realist, etapă cu etapă, și nu prin demersuri demagogice fără nicio perspectivă reală, cum mi-a fost dat să aud în aceste săptămâni de campanie.
Dați-mi majoritate în Consiliul Local!
Sunt utile structurile asociative cum ar fi Zona Metropolitană? Cum s-ar putea obține mai multe finanțări pentru aceste structuri?
Zona Metropolitană este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante instrumente prin care putem construi Botoșaniul viitorului. Depolitizarea acestei structuri și profesionalizarea ei va duce la rezultate spectaculoase! Capacitatea de a atrage fonduri a unui astfel de instrument este uriașă și sunt convins că, scoțând din joc interesele politice care afectează în prezent Zona Metropolitană, vom reuși să finanțăm proiecte importante pentru viața economică și socială a municipiului și a localităților din jur.
Credeți că se impun măsuri noi în primărie pentru a reuși să atragem mai multe fonduri europene?
La această dată există în primărie specialiști care au demonstrat că pot face proiecte solide, pe baza cărora să atragem fonduri europene. Perioada nefastă dintre 2012 și 2016 a fost pierdută pentru municipiul nostru, dar nu din cauză că oamenii nu ar fi fost valoroși. Pur și simplu tandemul Portariuc-Andrei nu s-a priceput să le valorifice capacitățile și profesionalismul. Cu câteva implanturi pe zona de IT, putem spera cu îndreptățire, în contextul noului exercițiu financiar european, la atragerea de fonduri record pentru investiții la Botoșani.
Aveți un program care vă diferențiază clar de ceilalți candidați?
Așa cum am spus și mai sus, programul meu este unicul garantat practic de Uniunea Europeană și bazat pe proiecte pentru care am obținut deja finanțare. Mi se pare ridicol să aud contracandidați care promit asfaltarea a 60 de kilometri de străzi, după ce, între 2012 și 2016, au reușit să asfalteze doar jumătate din Strada Maramureșului, adică 230 de metri. Iar exemplele pot continua. Am trăit experiența nefericită – nu doar pentru mine, ci pentru întregul oraș – a ultimilor patru ani, când un consiliu local majoritar PSD a blocat orice inițiativă de dezvoltare pe care am avut-o. Singurul scop a fost acela ca la finalul mandatului să poată arăta acuzator spre primar și să zică: ”Flutur nu a făcut nimic pentru Botoșani!”. Ceea ce este o minciună grosolană, care nu poate convinge pe nimeni dintre cei care cunosc acest oraș și evoluția lui din ultimii ani. Am învățat, cred că o dată cu toți botoșănenii, cât de important este ca echipa din fruntea municipiului să fie de bună credință și să tragă în aceeași direcție. De aceea îi rog pe botoșăneni ca, prin votul de duminică, să îmi dea pentru următorii patru ani acea majoritate de care am nevoie în consiliul local pentru a implementa proiectele de dezvoltare a orașului.
Poate va ploua, poate vor fi cozi la secțiile de votare, dar trebuie să sacrificăm câteva minute pentru patru ani de evoluție!
Ce veți face în prima zi de mandat, dacă veți fi ales?
La modul cel mai concret, mă voi concentra pe discuțiile pentru realizarea unei majorități politice în consiliul municipal care să mă susțină în demersurile pentru dezvoltarea orașului. De asemeni, mă voi gândi la cei mai potriviți viceprimari, cu care să pot colabora și în care să pot avea încredere, nu cum s-a întâmplat în ultimii patru ani, când și consiliul, și viceprimarii au fost frâne pentru proiectele noastre.
Credeți că poate exista colaborare între primar și consilierii locali de culori politice diferite?
Cum am spus, construirea unei echipe care să aibă ca puncte comune buna credință și dorința sinceră de a face lucruri bune pentru Botoșani și botoșăneni este acum perfect posibilă. Singurul partid care nu a putut niciodată să realizeze nimic concret pentru acest oraș este PSD. Din fericire, nu va mai avea, ca în ultimii 8 ani, majoritatea absolută în consiliu, așadar sunt cele mai bune premise, le-aș numi chiar excepționale, pentru o cooperare eficientă în administrația municipiului în următorii patru ani.
Aveți o categorie de alegători care vă este mai aproape de suflet: tineri, vârstnici, familii cu copii?
Nu pot spune că am o anume categorie care să îmi fie mai apropiată. Am ajuns la vârsta la care am eu însumi copii mari, nepoți care îmi sunt extrem de dragi și cărora încerc să le aloc cât mai mult timp și, din păcate, nu reușesc întotdeauna, așa încât cred că înțeleg cât se poate de bine toate categoriile de vârstă. Știu ce nevoi are fiecare și m-am străduit întotdeauna, ca primar, să satisfac toate aceste necesități. La fel voi face și de acum înainte.
De ce este important să mergem la alegerile de duminică?
Este un moment foarte important pentru întreaga comunitate, ca și pentru fiecare dintre noi. Cred că botoșănenii au înțeles în bună măsură ce este bun și ce este rău pentru ei înșiși, pentru acest oraș. Am trăit experiențe bune și proaste în ultimii ani și putem face diferența dintre vorbele goale, promisiunile demagogice și populiste ale unora și realizările concrete, benefice pentru întregul oraș, ale altora. Dar, oameni buni, nu e suficient că am înțeles acest lucru. Este nevoie ca decizia privind viitorii patru ani ai municipiului Botoșani să o luăm noi, mergând la vot. Altfel, îi vom lăsa pe alții, care poate s-au lăsat amăgiți de propaganda amețitoare a unora sau altora, să împingă lucrurile pe un drum al eșecului și stagnării. Poate că duminică, în ziua noastră liberă, va ploua sau poate că vom fi speriați de cozile pe care le vom vedea, în condițiile distanțării impuse de pandemie la secțiile de votare. E nevoie, totuși, să sacrificăm câteva minute din viața noastră, pentru a ne asigura patru ani de evoluție în sensul pe care îl dorim. Pe 27 septembrie, facem ce trebuie!
Realizat la comanda Partidului Naţional Liberal, Filiala Botoşani, Cod mandatar financiar 21200012