După lansarea propunerii pentru Consiliul Înțelepților, tot mai mulți cetățeni au început să-mi transmită problemele orașului, probleme nerezolvate de ani de zile. Cele mai multe sesizări sunt despre activitatea asociațiilor de proprietari, despre subsoluri inundate – adevarate focare de infecții, dar mai ales despre abuzurile președinților și administratorilor acestor asociații, care, pe lângă faptul că unii sunt de-o vârstă cu blocul, adică sunt veșnici, primesc salarii și indemnizații foarte mari și în cele mai multe cazuri în mod nejustificat și netransparent.
Sesizările se referă la faptul că mulți președinți de asociații se comportă ca și cum ar fi stăpânii proprietarilor, care pe lângă faptul că sunt nelegitimi, în sensul că nu se știe cum au fost aleși și nici cu ce se ocupă, nu sunt văzuți mai deloc prin asociații , proprietarii nu au fost convocați la adunările generale, nu știu cum și cine a stabilit indemnizațiile acestora sau ce contracte de colaborare au încheiat și cu cine. Toate acestea generază cheltuieli netransparente și posibil nelegale care se reflectă în cota de contribuție lunară a proprietarilor, cotă ce diferă mult de la o asociație la alta și care este mereu în creștere. Mai mult, unii președinți de asociații, au părăsit de mult condominiile ce formează asociațiile unde se cred stăpâni și s-au mutat în vile din afara orașului, explicându-se astfel de ce nu prea mai sunt văzuți prin asociații.
Primarul orașului, are pârghiile necesare să pună ordine în acest domeniu, deoarece potrivit legislației în vigoare(Legea 230/2007 și Legea 196/2018), are la dispoziție un compartiment specializat pentru îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari(chiriași) și tot primarul este acela care atestă calitatea de administrator a acestor persoane. Intrebarea legitimă este de ce sunt atatea nemulțumiri în cadrul acestor asociații, dacă potrivit legii, primarul ar putea interveni ferm în rezolvarea problemelor? Proprietarii au confirmat lipsa de preocupare a preşedinţilor de asociaţii, faptul că unii stau la vile în afara oraşului, alţii sunt chiar primari în comunele învecinate, salariile mari ale acestora, lipsa transparenţei privind cheltuielile şi modul lor de repartizare, subsolurile unor blocuri inundate, pline de dejecţii urât mirositoare şi şobolani şi care pot fi adevărate focare de infecţii. Au mai criticat modul cum sunt obţinute unele documente necesare înstrăinării locuinţelor, condiţionarea obţinerii acestora de achitarea unor datorii inexistente cât şi faptul că li se încarcă datoriile cu tot felul de penalizări şi majorări inventate.
Preşedinţii de asociaţii care m-au sunat, au spus că sunt probleme de rezolvat, dar să nu-i punem la grămadă pe toţi, cu cei care nu mai stau în zona pe care o au în administrare şi nu se mai ocupă efectiv de asociaţiile respective. Pentru că faptele consemnate se confirmă, pentru că lucrurile nu funcţionează numai şi numai în folosul proprietarilor, primarul, prin compartimentul de control, trebuie să dispună măsuri urgente de tragere la raspundere a persoanelor răspunzătoare şi să dispună măsuri de intrare în legalitate, inclusiv prin reorganizarea activităţii acestor asociaţii de proprietari!
Cu siguranță, dacă voi fi ales, voi organiza transparent activitatea acestor asociații, iar prin compartimentul de control al primarului voi trage la raspundere pe toți cei care nu au respectat legea.
Ec. Ciubotaru Gheorghe
expert contabil judiciar Candidat PMP pentru funcția de primar
Comandat de Partidul Miscarea Populara. Realizat de Kharisma Intact Society SRL-D; Cod unic de indentificare 21200020