spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTZeci de participanţi la expoziţia organizată de Comunitatea armenilor botoşăneni

Zeci de participanţi la expoziţia organizată de Comunitatea armenilor botoşăneni

La Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” a avut loc astăzi un eveniment important pentru comunitatea armenilor botoşăneni. Galeriile găzduiesc lucrările realizate de artiştii participanţi la a doua ediţie a Concursului de arte plastice „Andronic Ţăranu”. Alături de lucrările artiştilor au fost expuse fotografii realizate de  Andreea Tănase, care, potrivit celor precizate de muzeograful Ana Coşereanu, „nu a fotografiat locuri şi oameni, ci stări şi emoţii”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

La vernisajul organizat astăzi au participat Excelenţa Sa, Ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Serghei Minasyan, deputatul Varujan Vosganian – preşedintele Uniunii Armenilor din România, deputat Varujan Pambuccian – reprezentant în Parlamentul României al UAR, reprezentanţi ai altor comunităţi armene din ţară, zeci de botoşăneni.

Cristian Lazarovici, liderul comunităţii armenilor botoşăneni, i-a mulţumit Ambasadorului Armeniei, care, în al treilea an de mandat în România, a ajuns pentru a treia oară în Botoşani, celorlalţi oaspeţi şi tuturor celor care au fost alături de el în realizarea acestui eveniment.

Mulţumesc că aţi reuşit să ajungeţi astăzi la un eveniment pe care l-am dedicat lui Andronic Ţăranu, o personalitate multiplă, un pictor şi muzician, foarte bun prieten cu Mihai Eminescu, un eveniment pe care îl dedicăm totodată sărbătoririi zilei de 21 septembrie, Ziua Naţională a Republicii Armenia”, a mai spus Cristian Lazarovci.

„Botoşaniul este o parte indispensabilă de pe harta diasporei armene”

Ambasadorul Serghei Minasyan a arătat că se află pentru a treia oară la Botoşani, la invitaţia lui Cristian Lazarovici, care, împreună cu filiala, a organizat numeroase evenimente culturale dedicate fie Republicii Armenia, fie tradiţiilor armeneşti din România.

Cu atât mai mult îmi exprim mulţumirile, cu cât acest eveniment, care are loc odată cu Zilele Patrimoniului European, este dedicat în acelaşi timp şi Zilei Naţionale a Republicii Armenia, care va fi sărbătorită pe 21 septembrie şi care marchează ziua referendumului pentru independenţă, din 1991.

Comunitatea armeană din România este una dintre cele mai vechi comunităţi armeneşti din Europa, probabil cea mai veche, dacă avem în vedere continuitatea ei. Aici se găseşte una dintre cele mai vechi biserici armeneşti din Europa şi pentru noi, pentru autorităţile Republicii Armenia, Botoşaniul este o parte indispensabilă de pe harta diasporei armene. Acestui efort de păstrare a identităţii armene pe pământul românesc i se adaugă şi preocuparea pentru a întreţine relaţii strânse cu patria mamă, Republica Armenia şi vreau să mulţumesc aici reprezentanţilor noştri în parlament şi conducătorii uniunii, aici de faţă.

Noi împărţim bucuriile, aşa cum vedeţi, comunităţile armeneşti din România şi patria mamă, împărţim în acelaşi timp şi necazurile, aşa cum s-a întâmplat recent în luna iulie, când la frontiera armeano – azeră au avut loc conflicte declanşate de Azerbaidjan şi atunci liderii comunităţii armene din România, ai UAR, au transmis mesaje de solidaritate cu poporul armean. Probabil că una dintre cele mai importante contribuţii pe care poporul armean a adus-o civilizaţiei universale vine în domeniul artelor şi ştiinţei. Această expoziţie se referă şi la tradiţiile armeneşti şi iată, prin artă şi cultură, noi, armenii popularizăm valorile aduse de armeni civilizaţiei româneşti.

Vreau să mulţumesc tuturor participanţilor şi sunt impresionat de numărul dumneavoastră, vreau să mulţumesc celor tineri în curs de afirmare, vreau să mulţumesc şi pictorilor afirmaţi, vreau să-i mulţumesc şi Andreei Tănase pentru că prin munca ei a făcut astfel încât comunitatea armeană din România să fie mai vizibilă”, a spus Ambasadorul Armeniei în România.

„Am putea să povestim istoria noastră, a armenilor din România pornind chiar de la această expoziţie”

Varujan Vosganian i-a felicitat pe toţi participanţii, arătând că această expoziţie aduce în atenţie tradiţiile şi personalităţile armene.

Dincolo de personaliăţile armeneşti sunt personalităţi ale celor care îi iubesc pe armeni, Nicolae Iorga, apoi edificii armeneşti, biserici, apoi momente simbolice din istoria armenilor, de la muntele Ararat şi peregrinările noastre până la genocidul din 1915. Am putea să povestim istoria noastră, a armenilor din România pornind chiar de la această expoziţie, repet, impresionantă şi care ne încurajează să credem că acest festival anual Andronic Ţăranu va deveni un eveniment de anvergură naţională”, a declarat preşedintele UAR. Referindu-se la fotografiile realizate de Andreea Tănase, Varujan Vosganian a apreciat că reprezintă „una dintre oglinzile miraculoase ale comunităţii armene”.

Ăsta este miracolul fotografiei de a face ca lucrurile frumoase să rămână frumoase şi oamenii să rămână mereu printre noi. Armenii au avut tot timpul fascinaţia fotografiei. Interesant este că în 1915, când încă nu ştiau ce o să li se întâmple, au fotografiat foarte mult şi avem rămase foarte multe fotografii. Această expoziţie este un eveniment foarte important în viaţa Botoşaniului şi cred că de aici vor porni şi mai figuri ale picturii, artei româneşti”, a mai spus Varujan Vosganian.

„Este limpede că aici deja se creează o tradiţie”

La rândul său, Varujan Pambuccian s-a declarat impresionat de numărul participanţilor la deschiderea expoziţiei care „e oglinda comunităţii armene”. Deputatul a arătat că a văzut multe expoziţii şi de cele mai multe ori s-a gândit că ele seamănă cu un insectar. „Asta nu seamănă cu un insectar. Este o expoziţie vie şi acesta este meritul deopotrivă al celor care au pictat picturile care sunt aici, al Andreei, care ştie să taie felii de timp, dar alea care trebuie, al lui Cristi, care s-a îngrijit de toată expoziţia, ca ea să fie la a doua ediţie. Este limpede că aici deja se creează o tradiţie. Cred că e momentul să vizităm expoziţia şi să plecăm de aici mai prieteni decât am fost înainte de a o vedea”, a afirmat Varujan Pambuccian.

În finalul vernisajului, au fost acordate premii şi menţiuni pictorilor ale căror lucrări au fost apreciate de juriul prezidat de profesorul Angela Hreniuc. Expoziţia este deschisă până pe 30 septembrie şi poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

rbt

rbt

rbt

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...