Botoșani este unul dintre cele mai performante județe în lupta cu pandemia de SARS-CoV-2, dar chiar și așa în ultima lună situația s-a înrăutățit față de lunile precedente, 15 iunie – 14 iulie, respectiv 15 iulie – 14 august.
Astfel, în ultima lună a stării de alertă, numărul noilor cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 a ajuns la 221, cu 77 de cazuri mai multe decât în perioada 15 iulie – 14 august și cu 36 mai mult chiar față de luna 15 iunie – 14 iulie. „Era de așteptat să avem această evoluție! Uitați-vă la modul în care a fost înțeleasă relaxarea! Avem weekend-uri prelungite, concedii la munte la mare. În weekend nu mai găsește niciun loc la pensiunile din Suceava, care este încă un focar destul de activ”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, directorul interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), care a adăugat că, momentan, situația este sub control și că speră ca aceasta să evolueze într-o direcție pozitivă, astfel încât să nu fie afectată activitatea școlilor sau a instituțiilor botoșănene.
Mai multe teste
Analiza datelor statistice ale ultimei luni arată și aspecte pozitive, în sensul că a crescut și numărul testelor efectuate. Astfel, în cele 31 de zile au fost făcute 7.597 de teste, dintre care 5.671 la persoane unice, adică vorbim de un număr cu 530 de persoane unice testate în plus față de perioada 15 iulie – 14 august. Totuși, se poate afirma că incidența noilor cazurilor a crescut cu un procent de la 2,8% la 3,9% în cazul testelor unice și la 5,2 de la 4,5% la total cazuri pozitive, unde includem și retestările.
Testele majorităţii botoşănenilor depistaţi pozitiv au fost prelucrate la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, adică 195, în timp ce 26 cazuri pozitive au fost puse în evidenţă de laboratoarele private. Acestea din urmă s-au înregistrat în special în rândul persoanelor care doreau să plece în concedii în străinătate și care s-au testat pentru a obțin acel certificat Covid. O parte din testele făcute la alte centre a fost cauzată și de capacitatea de testare a spitalului, care nu a mai putut face față numărului mare de solicitări. Așa s-a ajuns să se apeleze la serviciile unui laborator privat din Iași, Praxis, aflat în Programul Național de Testare, dar care a furnizat rezultatele cu întârziere, iar în cazul celor pozitive exista riscul ca persoanele să contamineze și pe alții. Din acest motiv, oficialii DSP au decis rezilierea contractului și caută alte soluții pentru rezolvarea situației.
A crescut numărul copiilor bolnavi
Majoritatea noilor cazuri s-au raportat la categoria de vârstă 19-65 de ani – 142 de cazuri, în timp ce peste 65 de ani au fost depistate 51 de persoane bolnave de Covid. De asemenea, în ultimele 30 de zile s-au îmbolnăvit de această boală şi 28 de copii, dintre care patru cu vârsta mai mică de patru ani. Situația aici s-a agravat foarte mult, iar potrivit datelor DSP, până pe 16 septembrie au fost depistați pozitiv 76 de copii cu vârste sub 19 ani, aproape dublu cât erau cu o lună în urmă.
„Majoritatea copiilor, 98%, provin din familii cu părinți pozitivi. Nu am avut cazuri de copii pozitivi și părinți negativi. Așa cum spuneam, aceștia au fost în vacanțe la munte sau la mare sau în weekend-uri prelungite cu familia, iar aceste perioade cu toți avem tendința de a lăsa garda jos, iar acest lucru ne poate costa grav”, a mai spus Monica Adăscăliței.
O altă sursă de infectare o reprezintă nunțile și cumătriile, la care au început să se depășească numărul maxim de participanți stabilit de autorități. „Aici avem cele mai mari probleme. Oamenii au început să mintă în anchetele epidemiologice, în sensul că ne ascundă că au fost la diferite petreceri. Aflăm ulterior și ei riscă să se aleagă cu dosare penale. În plus, trebuie să se gândească și la faptul că îi pun și pe cei dragi în pericol”, a completat șefa DSP.
Zilele cele mai negre ale celei de a patra lună a stării de alertă au fost 10 septembrie, cu 19 cazuri, 1 și 12 septembrie cu câte 12 cazuri. Trebuie spus că au fost și două zile, 6 și 9 septembrie, în care s-a înregistrat câte un singur caz pozitiv, iar pe 16 august s-au depistat două cazuri pozitive.
Scade numărul morților
Un alt aspect pozitiv al evoluției pandemiei de Covid îl reprezintă scăderea numărului morților. Astfel, dacă cu o lună în urmă s-au înregistrat nouă decese atribuite nemilosului virus, în luna analizată au fost opt astfel de cazuri.
Șapte dintre decesele înregistrate în ultima lună au fost la bărbați și unul la femei, invers proporțional cu repartiția noilor cazuri, adică 125 de femei şi 96 de bărbaţi. Majoritatea deceselor au survenit la persoane cu vârste de peste 60 de ani. Cele mai multe, trei, au fost la categoria de vârstă 80-89 de ani, în timp ce câte două s-a înregistrat la categoriile de vârstă 60-69 de ani, respectiv 70-79 de ani. Din păcate, în această lună, a murit de Covid și o persoană din categoria de vârstă 30 şi 39 de ani.