spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTUn deceniu de la moartea unui salvator. Misiune încheiată în mod tragic

Un deceniu de la moartea unui salvator. Misiune încheiată în mod tragic

În urma cu 10 ani, Marius Loghin, scafandru în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni. Pe 17 septembrie 2010, la numai câteva zile după ce împlinise de 32 de ani, Marius Loghin, împreună cu alţi doi colegi, au intervenit pentru salvarea unui tânăr, blocat într-un bazin de captare a apei, în localitatea Rediu, comuna Rădăuţi Prut. A fost însă ultima misiune pentru el, pentru că botoşăneanul a murit la datorie. În schimb, ceilalţi doi colegi ai săi au fost salvaţi.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Absolvent al Colegiului Naţional „A.T. Laurian” din Botoşani, Marius Loghin era angajat la ISU din anul 2006 şi a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent.

Tragedie petrecută în timpul unei misiuni

Tragedia a avut loc în momentul în care Viorel Socianu, în vârstă de 29 de ani, a încercat împreună cu un coleg de la Primăria Rădăuţi Prut să repare un robinet dintr-un cămin de la reţeaua de apă. Lucrau cu o motopompă, însă gazul emanat de utilaj a fost fatal. În timpul intervenţiei, Socianu şi-a pierdut cunoştinţa, dar colegul său a ieşit la suprafaţă şi a sunat la 112. La faţa locului s-au deplasat două echipaje ale ISU, printre care şi echipa de scafandri, formată din Iulian Todirel şi Marius Loghin, care erau coordonaţi de maiorul Narcis Jachel.

În timpul operaţiunii, ofiţerului şi celor doi scafandri li s-a făcut rău, din cauza acumulării monoxidului de carbon. Primul scos a fost Narcis Jachel, care era cel mai aproape de gura de ieşire. Plutonierul Lucian Neculai a coborât în puţ şi a reuşit să îi scoată pe ceilalţi doi scafandri. Pentru Marius Loghin a fost însă prea târziu. Deşi medicii ambulanţei deplasate la faţa locului au încercat aproape două ore să îl salveze, el a fost declarat în cele din urmă decedat.

Caz anchetat de Parchetul Militar

Cazul a ajuns şi în atenţia procurorilor de la Parchetul Militar Iaşi, care au iniţiat o serie de cercetări, care au concluzionat, după circa un an de investigaţii, că nenorocirea a fost generată de o eroare privind gradul de pericol din timpul intervenţiei. Pentru că gura de acces în cămin era foarte îngustă, scafandrii au intrat fără oxigen, urmând ca ulterior să primească de la colegi buteliile. Loghin s-ar fi grăbit şi ar fi spus că nu are nevoie de echipament. Atunci i s-a făcut rău şi şi-a pierdut cunoştinţa. Faptul că ceilalţi doi pompieri au fost salvaţi s-a datorat strict faptului că un pompier a reuşit să îi scoată la suprafaţă.

„În funcţie de elementele specifice existente în momentul intervenţiei, apreciem concepţia de acţiune ca fiind oportună. Acţiunea plutonierului Loghin Marius de a intra în apă fără să mai aştepte pe platforma metalică coborârea aparatelor de respirat şi a unei cordiţe de salvare, apreciind cu uşurinţă lipsa vreunui pericol, a condus la producerea evenimentului, situaţie în care nu poate fi atrasă răspunderea penală faţă de vreuna din persoanele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani care au participat la acţiunea de recuperare a numitului Socianu Viorel”, se menţiona în rezoluţia procurorilor militari.

Deşi, la drept vorbind, fiecare dintre pompieri putea să coboare cu echipamentul de protecţie în mâini sau să îl preia de la gura căminului.

Carenţe ale sistemului scoase la iveală de tragedie

Tragedia a scos la iveală şi alte carenţe ale unui sistem defectuos care, cel puţin la acel moment, nu îi putea proteja pe cei chemaţi să salveze alte vieţi. Niciunul dintre angajaţii de atunci ai ISU Botoşani nu avea asigurare de viaţă încheiată de instituţie, deşi îşi riscau viaţa în orice clipă, iar puţinii dintre cei care aveau aşa ceva încheiaseră poliţele în nume propriu. Mai mult, salariile de atunci erau aproape mizere, de numai 1.400 de lei. Până să-şi piardă viaţa, Marius Loghin participase la zeci de misiuni de salvare, cea mai dificilă fiind cea de la inundaţiile din Vârfu Câmpului, din vara lui 2010, când a salvat un bărbat imobilizat la pat care risca să moartă înecat în propria locuinţă.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...