Au trecut prin momente cumplite, au trăit zile de coșmar, și-au pierdut prieteni, colegi, au pierdut pacienți. În ciuda acestor nenorociri au fost nevoiți să se ridice și să meargă înainte.
Epidemia de coronavirus i-a pus la grea încercare, dar salvatorii în halate albe au continuat să facă ceea ce ştiu. Au lupta cu toate forțele pentru salvarea de vieți și pentru îngrijirea celor bolnavi.
Joi, la nivel mondial se sărbătorește Ziua Siguranței Pacienților, dar și cadrelor medicale. Momentul a fost marcat simbolic și la Spitalul Județean Mavromati, unde au fost înălțate către cer, baloane portocalii. „Tema a fost stabilită de OMS după ce pandemia de SARS-CoV-2 a dezvăluit riscurile cu care se confruntă personalul medical.De la infecții asociate asistenței medicale, la stigmat, boli și chiar până la deces. Lucrul în medii stresante face ca lucrătorii din sănătate să fie mai predispuși la erori. Iar totul poate duce la afectarea pacientului”, a precizat Delia Burlacu, asistent şef în cadrul secţiei de dializă a SJU.
Cadrele medicale de la SJU au ieșit în curtea instituției pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Aceasta se sărbătorește începând din anul 2019, la data de 17 septembrie. În acest an, în care siguranța angajaților din unitățile spitalicești și a pacienților, a fost pusă la grea încercare din cauza epidemiei de coronavirus, momentul a fost unul emotionant. Atât pentru cadrele medicale dar și pentru botoșănenii care se aflau la ora 12.00 în curtea Spitalului Județean.
17 septembrie “Ziua Mondiala a Siguranței Pacientului”
Siguranța pacientului dar și a cadrelor medicale din spitale este o prioritate în toată lumea. Recunoașterea acestui fapt a determinat cele 194 state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății să stabilească în cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale, ca, începând din anul 2019, ziua de 17 septembrie să fie declarată “Ziua Mondiala a Siguranței Pacientului”. „Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2020 are ca temă siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului. La Botoșani ştim că au fost multe cadre medicale afectate la începutul acestei pandemii, care poate nu au fost suficient protejate. Trebuie să ne gândim ce putem face să fim în siguranţă, atît noi, cât şi pacienții care benefciază de serviciile noastre”, a precizat Coca-Stela Crâşmaru, directorul de îngrijiri al SJU, cea care a organizat acţiunea de ieri.
Prin marcarea acestei zile se dorește să se atragă atenția și să se facă un apel pentru implicarea și solidaritatea întregii populații a lumii, și pentru ca oamenii sănătoși să fie mai atenți la siguranța bolnavilor din spitale și nu doar.