Sucursala Botoşani a Uniunii Armenilor din România îi aşteaptă pe botoşăneni la expoziţia care include lucrările realizate în cadrul celei de a doua ediţii a Concursului de arte plastice „Andronic Ţăranu”. Vernisajul va avea loc pe 19 septembrie, începând cu ora 11.00, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”.
„Tot în cadrul acestui eveniment vom prezenta și o expoziție de artă fotografică intitulată <Armeni in Romania>, de Andreea Tănase, cu fotografii din întreaga comunitate armeană din România”, au transmis organizatorii.
Prima ediţie a acestui concurs a fost organizată anul trecut şi a avut ca temă istoria, tradiţiile, personalităţile, monumentele istorice ale comunităţii armene botoşănene.
Lucrările participanţilor la concurs au fost expuse pe 15 noiembrie 2019, la Muzeul Judeţean, în cadrul manifestării care a marcat Centenarul Uniunii Armenilor din România. Alături de armenii botoşăneni s-au aflat atunci ambasadorul Republicii Armenia în România, Sergey Minasyan, Varujan Vosganian, preşedintele UAR, alte persoane din conducerea acestei structuri, preşedinţii filialelor UAR din Bacău, Roman, Baia Mare şi Constanţa, botoşăneni nelipsiţi de la activităţile culturale, artişti plastici, şefi de instituţii, elevi, profesori.
Andronic Ţăranu a fost un reprezentant de vază al comunităţii armene botoşănene
Andronic Ţăranu s-a născut în anul 1852, în Botoşani. Acesta l-a cunoscut pe Mihai Eminescu în anii copilăriei, dar şi când erau copişti la Tribunalul Botoşani. Andronic Ţăranu s-a afirmat ca un bun violonist, compozitor şi pictor, multe lucrări făcând parte din pinacoteca ieşeană. Muzeul Judeţean Botoşani are în patrimoniu patru lucrări realizate de Andronic Ţăranu, graţie donaţiei făcute de familia acestuia. Prin întreaga sa activitate din domeniul literar, muzical şi cel al artelor plastice, Andronic Ţăranu rămâne o personalitate importantă în viaţa culturală botoşăneană. Andronic Ţăranu a murit în martie 1930.