Cabinetele și laboratoarele medicale au fost luate cu asalt de părinți și copii, în ciuda pandemiei de coronavirus. Părinții sunt nevoiți să le facă analize celor mici pentru înscrierea la grădinițe, școli sau chiar la licee și să obțină avizele epidemiologice cu „clinic sănătos” și adeverințele de vaccinări de la medicii de familie. Asta, deși în ultimii ani s-a vorbit despre eliminarea acestor obligativități, care creează o piață a analizelor de zeci de milioane de euro la nivel național.
În contextul epidemiologic actual, mesajul dat de autorități a fost unul contradictoriu, bulversându-i pe părinții care au copii de grădiniță sau școală. „Copilul meu trece în grupa mare. Am primit un mesaj de la doamnele educatoare că în prima zi trebuie să aibă asupra sa avizul epidemiologic de la medicul de familie și rezultatul analizei de exsudat faringian. Am fost la începutul săptămânii și i-am făcut analizele, pentru că laboratoarele sunt foarte aglomerate. Am plătit 36 de lei, iar astăzi i-am luat avizul epidemiologic. Înțeleg totuși că acestea sunt obligatorii doar la înscrierea la grădinița sau clasa zero, dar ca să nu avem probleme copilul le va avea luni la el”, a declarat o mamă care tocmai ieșea de la cabinetul medicului de familie.
„(Avizul epidemiologic – n.r.) Este obligatoriu pentru a merge la școală. Pur și simplu este o completare a acelei adeverințe medicale pe care orice părinte era obligat să o ducă la școală în momentul începerii anului școlar. Având în vedere situația de fapt, se completează cu acel aviz, care este, subliniez, obligatoriu”, a declarat prefectul Dan Nechifor.
SNMF susţine că aceste solicitări exced legislaţia
În schimb, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) afirmă că a luat act „cu surprindere” de afirmaţiile care circulă în spaţiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice şi a adeverinţelor de sport de către medicii de familie pentru toţi copiii care vor începe şcoala în data de 14 septembrie 2020 şi susţine în acest context că astfel de solicitări „exced legislaţia în vigoare” și „reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil”, afirmă SNMF într-un comunicat remis presei.
„A pune pe drumuri aproape 4.000.000 de copiii (conform datelor INS) şi pe părinţii lor, în condiţii de pandemie, pentru a obţine în decurs de câteva zile documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege şi care nu au alt scop decât de a asigura conducerilor instituţiilor de învăţământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate, denotă lipsă de respect faţă de părinţi şi copii şi poate un grad de cinism şi percepţie eronată a realităţii”, mai arată SNMF.
Imediat, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că este obligatorie doar adeverinţa de revenire în colectivitate care „se eliberează la începutul fiecărui ciclu de studiu”. Mai mult, aceasta se va putea prezenta şi pe parcursul primei săptămâni de şcoală, pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta şi evalua toţi copiii.