Fermierii a căror culturi de toamnă au fost afectate de secetă și pentru care Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) au făcut rapoarte de calamitare pot solicita ajutoare de stat până pe date de 13 septembrie de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care au înfiinţat în toamna anului 2019 culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiţă.
Cererile, însoţite de celelalte documente justificative, se depun la aceleași centre APIA la care agricultorii au depus și Cererea unică de plată în Campania 2020 sau pot fi trimise prin fax, poştă sau e-mail.
Ce condiţii trebuie să îndeplineacă beneficiarii
Beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate; suprafaţa calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafaţa totală declarată în Cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate; să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu Cerere unică de plată 2020; nu se află în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Suprafaţa pentru care se acordă ajutorul de stat nu poate depăşi suprafaţa culturii declarate în cererea unică de plată depusă în cadrul Campaniei 2020.
„Prin excepţie, în cazul beneficiarilor care au suprafeţe calamitate cu culturile menţionate, confirmate prin procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, care au fost întoarse sau nu au mai fost însămânţate după calamitare şi nu se regăsesc, în totalitate sau parţial, în cererea unică de plată 2020, suprafeţele calamitate avute în vedere pentru ajutorul de stat sunt cele menţionate în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor”, se menţionează într-un comunicat.
Peste zece mii de hectare calamitate la Botoşani
La nivelul județului, au fost considerate calamitate 10.500 de hectare din cele peste 22.500 declarate de producători, majoritatea fiind terenuri din sudul județului. 90% din suprafața calamitată a fost cultivată cu grâu, iar restul cu orz, rapiță, triticale sau chiar mazăre.
Potrivit unei Ordonanțe de Urgență, fermierii a căror culturi au fost calamitate de secetă vor primi câte 925 lei pentru un hectar cultivat cu grâu sau secară, 805 lei pentru un hectare triticale, 772 lei pentru hectar ovăz, 912 lei pentru un hectar de orz, 951 lei pentru hectar de orzoaică și 1.002 lei pentru unul de rapiță.