Bărbatul care a provocat un scandal la Secția de pediatrie a Spitalului Județean, la începutul lunii iulie, a fost internat forțat pentru tratament. Cadrele medicale au ajuns să ceară internarea nevoluntară. Asta după ce bărbatul a recurs la un alt gest inconștient – a vrut să înghită o lingură.
Pe 5 iulie a.c., M.C., din comuna Frumușica, a băut vreo patru pahare de vin și trei beri, după care a intrat în panică întrucât fiica sa a început să vomite sânge. A sunat la 112 și a cerut ambulanța. Ulterior, însă, s-a enervat pe motiv că echipajul de prim-ajutor a ajuns prea târziu, iar la Secția de pediatrie nu i s-a acordat atenția cuvenită în raport cu gravitatea stării în care se afla. În acest context, el a început să țipe și să se manifeste violent, lovind scaunele care baricadau intrarea în spital. Prin urmare, cadrele medicale au cerut intervenția forțelor de ordine.
Întrucât bărbatul a refuzat să se liniștească, atât la cererea cadrelor medicale cât și a jandarmilor care interveniseră pentru calmarea spiritelor M.C. a fost dus la Secția de psihiatrie. Acolo a refuzat, însă, internarea și testarea cu etilotestul. Ba mai mult, el a fost agitat și a doua zi. Din acest motiv medicul curant a cerut internarea nevoluntară, bărbatul fiind diagnosticat cu afecțiuni psihice.
Gest necugetat la trei zile de la internare
Comisia de revizuire a internărilor nevoluntare l-a audiat și a constatat că bărbatul refuză tratamentul, internarea și semnarea consimțământului. M.C. a declarat că nu dorește să mai stea internat și vrea să meargă acasă și apoi la muncă în Belgia, unde are un loc de muncă bine plătit. Pentru a-i determina pe medici să-l externeze, el a încercat să înghită o lingură. „Înghițirea unei cozi de lingură în a treia zi de la internare cu scopul de a–i determina pe medici să dispună externarea este un indiciu suficient de puternic în sensul că pacientul nu înțelege semnificația și consecințele comportamentului său”, au arătat medicii.
În aceste condiții, Judecătoria Botoșani a emis o ordonanță președințială prin care a dispus internarea nevoluntară a bărbatului. Actele medicale depuse au dovedit necesitatea administrării tratamentului recomandat, fiind în interesul bărbatului să stea internat în scopul tratării. După câteva zile, timp ce în care a beneficiat de medicația specifică, botoșăneanul și-a schimbat atitudinea. Acesta a semnat acordul de internare.