Una dintre bolile grave care pot trece de la animal la om este bruceloza. Deși este din ce în ce mai rară, la jumătatea lunii trecute, la Botoșani s-a înregistrat un caz de bruceloză ovină. A fost vorba de un berbec achiziționat pentru prăsilă de un fermieri botoșănean din alt județ. Cazul a fost pus în evidență pe 10 august, iar crescătorul de animale a acceptat peste două săptămâni să sacrifice animalul. „Cazurile sunt foarte rare, iar medicii și tehnicienii veterinari împreună cu crescătorii de animale colaborăm să nu avem astfel de cazuri de îmbolnăviri. Până la cazul de luna trecută nu am mai avut altul de vreo doi-trei ani”, a declarat medicul Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct responsabil de sănătatea animală din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Potrivit acestuia, la Botoșani, cazuri de bruceloză bovină, pestă bovină sau febră aftoasă nu s-au mai înregistrat de zeci de ani. „Avem statut indemn pe aceste boli. Febra aftoasă este foarte periculoasă pentru că are un potențial pandemic foarte ridicat și produce pagube economice uriașe”, a mai spus Airimițoaie.
România are statut de țară liberă pentru multe boli animale
România este considerată ca fiind țară liberă de febră aftoasă, pestă bovină, bruceloză bovină, bruceloză ovină şi caprină.
De asemenea, din 2016, România este clasificată ca ţară cu risc neglijabil pentru encefalopatie spongiformă bovină (ESB). În acelaşi timp, Serviciul de Inspecţii pentru sănătatea plantelor şi animalelor, din cadrul Ministerului Agriculturii din Statele Unite ale Americii a recunoscut oficial statutul indemn al României pentru Gripa Aviară înalt Patogenă şi pentru Boala de Newcastle.
Ca urmare a faptului că România a fost recunoscută pe plan mondial, ca fiind liberă de mai multe boli a fost creată o mare oportunitate pentru crescătorii de animale domestice şi de păsări, care vor putea derula operaţiuni de export animale vii către ţări terţe la costuri mult mai scăzute şi în perioade de timp mai reduse.
Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat România stat liber de bruceloză bovină. Aceasta reprezintă o boală infectocontagioasă, care afectează majoritar organele genitale şi se manifestă în principal prin avorturi şi tulburări de reproducţie. Bruceloza bovină are o foarte mare importanţă economică, pentru că pierderile pe care le cauzează pot fi foarte mari, prin avorturi, morbiditate perinatală, diminuarea producţiilor, valorificări neeconomice ale producţiilor, cheltuieli legate de asanare şi supraveghere, etc.
Ultimul focar de boală a fost lichidat în 1969.
Pe lângă aspectele zootehnice, deosebit de mare este şi importanţa sanitară a bolii, fiind vorba de una dintre cele mai temute zoonoze şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai periculoase boli profesionale. Cel mai frecvent, medicii veterinari contractează această boala cu ocazia diagnosticului de gestaţie, a rezolvării fătărilor distocice şi a tratamentului endometritelor.